Heves vita a vásárhelyi cigányságról a közgyűlésen

A csütörtöki közgyűlésen két vásárhelyi, roma származású ember is szót kért felszólalási jeggyel. Egyikőjük, Rafael Balázs Leándrosz a vásárhelyi hátrányos helyzetű emberek és a cigányság helyzetének témájával jelentkezett, de felszólalása közben és után heves, bekiabálásokkal tűzdelt vita alakult ki a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ) a közgyűlést nézőként követő elnöke, Mezei Vidor, Rafael Leándrosz, és a polgármester között.

Rafael Leándrosz, a CNÖ képviselője azzal kezdte megszólalását, hogy sérelmezte, a polgármester hívásuk ellenére soha nem vesz részt önkormányzatuk ülésein. – Ilyen meghívás nem érkezett hozzám, de természetesen elmegyek, ha hívnak – reagált rögtön Márki-Zay Péter.

A továbbiakban a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője kifejtette, azzal van gondja, hogy a polgármesterhez köthető médiafelületeken szerinte csak azokat támadják, akik másként gondolkoznak, mint a városvezetés, politikailag a másik táborhoz, a Fideszhez köthetők. Felsorolta azokat a CNÖ által szervezett eseményeket – egyebek mellett a Dobó-Bibó-Janáky utcák területén tartott lakossági fórumukat -, ahol számítottak volna Márki-Zay Péter jelenlétére.

– Amikor politikai fórumot tartanak, arra nem szoktak hívni, de nem is mennék el – mondta a polgármester. Hozzátette, amennyiben a CNÖ a cigány lakosságot érintő kérdésekben szervez fórumot, arra nemcsak hogy elmegy, hanem azokat maga a város is szervezi. Ugyanakkor van egy szélsőjobboldali szervezet, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület, akinek a képviselői szintén itt ülnek, akik meghívták a rasszista, gyűlölködő Toroczkai Lászlót Vásárhelyre – emlékeztetett, és hangsúlyozta: – Ez mélyen sértő a cigánysággal szemben, és elvártam volna, hogy a CNÖ tiltakozzon ez ellen.

Rafael szerint ő is ott volt, Ferkovics Menyhérttel együtt tiltakozott. – Nekem nem az a tiltakozás, hogy ott vannak, és tapsolnak – reagált a polgármester, amit a képviselő ismételten tagadott, de szerinte magának Márki-Zay Péternek is ott lett volna a helye ezen a rendezvényen. Majd a polgármester szemére vetette, hogy gettónak nevezte a hódmezővásárhelyi cigány-szegregátumot.

Azok ellen nem tiltakoznak, akik ezeket a gettókat létrehozzák, akkor nem tiltakoztak, amikor Vágó János képviselő azzal vádolt engem, hogy cigányokat akarok a Belvárosba telepíteni?

– tette fel a kérdést Márki-Zay Péter.

– A támogatást, azt a munkát, amit tesz, azt látjuk, és azt köszönjük, csak azt szeretném, hogy ne érje sérelem azokat a cigányokat, akik fideszesek – mondta Rafael Leándrosz.

– Nincs még egy politikus ebben az országban, aki ennyit tett volna a cigányságért, mint én – jelentette ki a polgármester, majd felsorolt néhány intézkedést, amelyet hozzá köthetők: Mátray Attila- és Bogdán László- díjat alapítottak, és saját forrásból 10 milliókat fordítottak roma felzárkóztató programokra. – Politikai nézeteiért soha senkit nem kritizáltam, lopás, csalás hazugság miatt viszont igen, fajra, nemre, származásra való tekintet nélkül. Azt kérem, Önök is álljanak ki minden alkalommal a fajgyűlölet ellen – kérte a polgármester.

Mezei Vidor akkor kezdett bekiabálni, miután a polgármester Orbán Viktor tusványosi beszédére utalt, amikor is a miniszterelnök kifejtette, a Kárpát-medencében nincs helye nem európai népeknek. A CNÖ elnöke innentől szinte folyamatos hangos megjegyzésekkel fejezte ki egyet nem értését, amelyek tartalma, mivel nem mikrofonba beszélt, a felvételeken jórészt nem kivehető.

Így például hangosan tiltakozott akkor is, amikor a polgármester megemlítette, hogy Lázár János szerint 800 év alatt sem sikerült integrálni a cigányságot Magyarországon. A leghevesebb bekiabálást azonban Berényi Károly hozzászólása váltotta ki a CNÖ elnöke részéről, holott az alpolgármester kifejezetten békítő hangnemben utalt rá: nem számít az Vásárhelyen, ki a fideszes, ki a nem fideszes cigány, és kiemelte, ő gyermekorvosként sem kérdezte, nem nézte soha, kinek milyen politikai nézete van, mindentől függetlenül ugyanúgy látja el minden család gyermekét. Erre a CNÖ-elnök láthatóan zaklatottan, a felvételeken halkan, de kivehetően azt kiabálta, hogy az ellenoldal már többször különböző sértő jelzőkkel illette személyét.

A bekiabálásnak végül a polgármester vetett véget azzal, hogy nyugalomra intette Mezei Vidort, felajánlotta, hogy egy másik fórumon szívesen vitatkozik erről.

Berényi Károly ezután elmondta, a CNÖ-üléseken valóban, általában csak ő alpolgármesterként és a jegyző szokott jelen lenni, ezekre az alkalmakra pedig szívesen megy, szívesen hallgatja, mi mindent tesznek Vidorék a romákért. Hozzátette: szerinte nincs olyan, hogy fideszes roma, vagy Márki-Zay-párti roma, nem szabad tovább ásni az árkokat. Utalt a Kalyi Jag iskolájára, amely a harmadik ilyen intézmény lesz az országban, és amelyre közösen, együtt büszkék lehetünk.

– Rengeteget segítünk a cigányságnak: a Bari Shej programban, a Jó tanuló alapítványban, megszerveztük és pénzt adunk a Cigány Nemzetiségi Tanácsnak, gasztrofesztivált szervezünk a cigányságnak, az augusztusi zenei fesztiválnak pedig van olyan napja, ahol cigány együttesek lépnek fel – sorolta ezután Márki-Zay Péter az intézkedéseket, amelyeket a cigányság integrációjáért tett a város az utóbbi években.

– fogalmazott Márki-Zay Péter. Elmondta: meg lehet nézni, hány diplomás cigány ember dolgozik most a városházán, és hány dolgozott régebben, hány cigány vállalkozó nyer a város pályázatain most, és hány nyert korábban.

A vita végén Gyöngyösi Ferenc alpolgármester is szót kért, és kifejtette, hogy tavaly egy téli ünnepséget szerettek volna szervezni a CNÖ-vel közösen, ami akkor nem a város miatt hiúsult meg. Idén is adott az együttműködés lehetősége, a város nyitott rá, hogy ezt megszervezzék, hangsúlyozta.

Szintén felszólalási jeggyel szólt Hajnóci Maja a Kalyi Jag Egyesülettől. Megköszönte, hogy a város a cigányság rendelkezésére bocsájtotta a Nyár utcai iskolát, és felszólalásában hangsúlyozta: a romáknak politikai oldaltól függetlenül össze kell tartani, egymást segíteni. – Az értelmes roma embereknek kell összetartani a cigányságot, mutassuk meg, hogy mi is emberek vagyunk, és nem lehet minket megvásárolni öt kiló krumplival – fogalmazott. Ezenkívül hangsúlyozta, mivel a cigányok vannak kisebbségben, nekik kell alkalmazkodni a többséghez. – Meg kell tanulnunk békében együtt élni, nem ordítani, kiabálni egymásra, hanem normális emberekként leülni. Össze kell tartani és értékelni azokat az embereket, akik valamit tesznek ezért a városért, a hátrányos helyzetű emberekért – mondta Hajnóci Maja.

Márki-Zay Péter végül megköszönte mindkét felszólaló hozzászólását – különösen azt, hogy ezt a nagyon fontos témát a közgyűlés elé hozták.

– hangsúlyozta a polgármester a vásárhelyi cigányság jelenlévő képviselőinek.

Berényi KárolyCigány Nemzetiségi ÖnkormányzatCigány Nemzetiségi TanácscigányságCNÖGyöngyösi FerencHajnóci MajaHódmezővásárhelyKalyi JagközgyűlésMárki-Zay PéterMezei VidorRafael Balázs Leándrosz