Hétfőtől kérelmezhetik a város támogatását a Koszovóban sérült vásárhelyi katonák

Ahogy korábban is írtunk róla, támogatja a város a Koszovóban sérült vásárhelyi katonákat akkor is, ha a Honvédelmi Minisztérium ehhez nem nyújt segítséget. A Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány tegnapi ülésén döntött a támogatásról. A támogatási kérelem és néhány nyilatkozat kitöltésével, a közalapítvány kuratóriumának következő ülése után, kb. két héten belül már folyósítható is az összeg.

Berényi Károly alpolgármester, a Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány elnöke tegnap tájékoztatta a polgármestert az alapítvány döntéséről. A támogatási kérelmeket az érintetteknek hétfőtől lehet majd benyújtani személyesen a Polgármesteri Hivatalban. A decemberi közgyűlés döntése alapján minden Koszovóban sérült vásárhelyi katonát 500 ezer forinttal, akinek tartós, maradandó sérülése keletkezett, azt pedig 1 millió forinttal támogatja majd a város.

A polgármester elmondta, bár a közgyűlés ezt az összeget szavazta meg, ő sokat lobbizott azért, hogy maradandó sérülésért 2 millió forintot adjon a város – ebben egy katona érintett egyébként. Ennek valószínűleg meglesz a jogi lehetősége, ezt jelenleg vizsgálják.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta:

A döntés margóján azt is kifejtette: érthetetlen miért küld a kormány Csádba magyar katonákat, sőt, a közeljövőben Irakba és Szíriába is. Szerinte ehelyett a magyar katonáknak a magyar határt kellene védeni. Csádban ráadásul semmilyen európai uniós, NATO- vagy ENSZ-kötelezettség sem volt, ami magyarázta volna a magyar katonák kiküldését.

– Érthetetlen, miért kell Csádba, halálba küldeni magyar katonákat, gyerekeket, fiatalokat. Borzasztó bűncselekménynek, hazaárulásnak tartom – fogalmazott.

– A hivatalos anyagok, nyilatkozatok készen vannak, a katonák büntetőjogi felelősségének tudatában tett nyilatkozatára hagyatkozva folyósítjuk a támogatást, mondta el végül a polgármester, aki szerint a csalás kockázata kizárható, hiszen a katonák egymást is ismerik. Egyúttal megköszönte a katonák türelmét és szolgálatát.

Berényi KárolyHódmezővásárhely Városáért KözalapítványkatonákKoszovóMárki-Zay PétersegítségtámogatásVásárhely