Hétezer szavazattal nyert Dézsi Csaba, fideszes marad a győri polgármester

7286 szavazatfölénnyel, 56,14%-kkal Dézsi Csaba András lett Győr új polgármestere. A megyeszékhelyen azután tartottak időközi választást, hogy a szexvideó- és korrupciógyanús ügyekbe keveredett Borkai Zsolt – szintén kormánypárti – városvezető előbb a pártból lépett ki, majd lemondott tisztségéről.

Ellenfele az összellenzéki Pollreisz Balázs 39,05%-ot kapott, míg a többi négy – két független, egy civil és egy mi hazánkos jelöltre – együtt kevesebb, mint 5 százalék adta le a voksát. A győri választópolgároknak egyébként 42.25%-a élt jogával.

Dézsi még jelöltként a Népszavának adott interjújában azt mondta Borkai kétes ügyeiről – többek között az Audi-gyár építésének földeladásai kapcsán – hogy szerinte is a vezetés körül kialakult egy kapcsolati háló, ami működtette a várost, és „ha ebben nem helyénvaló dolgok is történtek, akkor azokat a pókhálószálakat el fogjuk vágni”. Az új városvezető egyébként Borkai polgármestersége alatt is ott ült a közgyűlésben, bár a lapinterjúban elismerte, hogy mivel közben orvosként praktizál – civilben kardiológus -, sok alkalommal mire odaért az ülésekre, azoknak vége lett, amivel kapcsolatban egyébként az ellenzéket bírálta, hogy nem aktívabbak.

Azóta az ATV.hu arról ír, hogy hamarosan elfogadnak egy törvénymódosítást – Lex Dézsi, ahogy a sajtó egy része említi -, hogy polgármesteri teendői mellett is praktizálhasson orvosként. Jelenleg ugyanis ezt a jogszabályok nem teszik lehetővé, de mint a csatorna hírportálja felidézi: Kövér László a közös kampányvideójukban úgy fogalmazott, Dézsi András “a betegeit nem fogja cserben hagyni”.

Borkai ZsoltDézsi Csaba AndrásGyőrPollreisz BalázsVálasztás