Heten haltak meg, nem terjed a vírus Csongrád megyében

3867 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 7 krónikus beteg. A vérplazma-terápia hatékonyan működik. Csongrád megyében nem változott a regisztrált betegek száma, továbbra is 115 koronavírusos fertőzött van.

524 főre emelkedett az elhunytak száma, 2142-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1201 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 49 %-a budapesti. 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Két hétig volt lélegeztetőgépen, a kapott vérplazmától egy hét alatt óriásit javult a 60 éves beteg állapota. A Dél-pesti Centrumkórház súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttjein kezdték alkalmazni néhány hete az úgynevezett plazmaterápiát, az elsőként kezelni kezdett beteg már olyannyira jól van, hogy hamarosan gyógyultan távozhat az intézményből – nyilatkozta dr. Bobek Ilona, a kórház intenzív főorvosa.

Jelenleg négy – eredetileg súlyos és krónikus – betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van; vagy lekerült a gépről, vagy még rajta van, de nem romlik az állapota 

A terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyag segítségével küzdenek a még beteg embereken, ezért vesznek vérplazmát a vírustól megszabadultaktól, minél nagyobb számban. A súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakciót ez a szérum visszaszorítja. Azok jelentkezhetnek ilyen típusú véradásra, akik 18 és 60 év közöttiek, és 5-6 mente tünetmentesek koronavírusos fertőzés után.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)