Helyén az ótemplomi védfal új kapuja

Március 20-án kezdtek az Ótemplom védfalának szocialista toldásába vágott nyílásba szánt kapu keretének beépítéséhez, s ma már az acéllemezek is a helyükre kerültek.

Amióta vásárhelyi vállalkozó vette szárnyai alá a Kossuth téri építkezés védfalas, kapus részét, azóta látszik, hogy haladnak is.

Az ótemplomi védfal 1965-ben toldott részébe vágott rés átalakításába március 20-án kezdtek bele, hogy abba végre bekerüljön a majdani acéllemezes kapu. Sebestyén Tibor főépítész instrukciói alapján egy nap alatt a munkálatok már a vége felé jártak, azaz már a múlt hét végére beépítették a védfalba a majdani kapu acél tartószerkezetét. Ma pedig már bele is hegesztették az azt borító acéllemezeket.

A kapu – ahogy képeinken is látható – csak amolyan átbújós, azaz nem kell majd a kapuszárnyait nyitogatnia, csukogatnia annak, aki át akar menni rajta.

Itt még zajlanak a munkálatok

A térrészt a város önerőből 200 millióért modernizálja, a munkálatok 30 százaléknál akadtak meg az év elejére.

A tartószerkezetbe helyezett cortenacél lemez ismerős lehet a Kossuth tér városháza előtti részéről, ilyeneken olvasható az I. világháborús vásárhelyi áldozatok névsora.

A Kossuth tér Sarokház felőli részét tavaly július 12-én kordonozták körbe, majd felverték a járdát, elbontották a térrész szintkülönbségét elválasztó, még 1965-ből származó mellvédjét és az Ótemplom felől a sarokház felé vezető lépcsőt is. Kivágták a rossz állapotban lévő, az Ótemplom bejárata felől álló fenyőket (egyet már korábban ki kellett, annak életveszélyes volta miatt). Majd az Ótemplom körül emelt védfal megmaradt részének tetejéről távolították el az ott növő facsemetéket. Augusztus 9-én kibontották az akkor műemlékvédettséggel nem rendelkező védfal 1965-ös toldását, hogy azon át kaput nyissanak a tér és az Andrássy úti szervizút melletti parkoló között. Azóta a védfal sérült tetejét is újraépítették.

A tervezett 200 millió forintba kerülő átalakítás során méltóbb helyre, a jelenleginél hátrább, előnyösebb pozícióba kerül a Szántó Kovács János szobor, az Ótemplom kertje nem változik, ám mivel a műemlékvédelmi szakemberek szerették volna visszaidézni a védfal egykori nyomvonalát, ezt növénykazettákkal, díszítésekkel oldják majd meg. Padokat helyeznek ki a leendő sétányokra.

Az Ótemplom köré a tervek szerint 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek, a templom körbejárható lesz. A Magtár körüli sétányon új, téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, illetve új padokat és kukákat telepítenek.

HódmezővásárhelykapuKossuth térótemplomvásárhelyi hírekvédfal