HELP! Táskaleves, túrós lepény, dörölye – hogyan készítsük el a tradicionális vásárhelyi ételeket?

Fiatal feleségként, vagy kezdő hobbi szakácsként nehézséget jelenthet a régi, hagyományos helyi finomságok elkészítése. Főleg, ha nincs otthon egy nagymama, aki tudja a gasztronómia csínját-bínját, és szívesen ad jó, és hasznosítható tanácsokat, hogy mivel kenyerezzük le otthon a férjünket, feleségünket. Szerencsére több olyan vásárhelyi szakember is dolgozik a helyi vendéglátós szakmában, akik profik a témában, közülük egy Kovács Zsuzsi, aki hosszú évek óta szolgálja ki a vásárhelyi közönséget.

Meggyes rétes

Nem is akárhogyan. Mosolyogva, szeretettel. Zsuzsi szerint ez a titok: a mosolygás. Ő például a pogácsa tésztára is rá mosolyog, ami azt gondolom, sok mindent elárul az ételekhez való hozzáállásához. Saját üzletét tavasszal nyitotta meg, ahol minden szeretettel, és odaadással készül, de nagyon szívesen adott tanácsot a Hódpress olvasóinak is:

Szerintem a legegyszerűbb sütemény, amit bárki el tud készíteni otthon, az a szilvalekváros barátfüle. Ennek minden hatalmas sikere van, csak az a titka, hogy mindent bele kell tenni, ami benne van a receptben. Én sosem spórolok semmivel, és csak minőségi alapanyagokat használok. Egyáltalán nem bonyolult a túrós lepény sem, Hódmezővásárhelyen úgy szoktuk csinálni, hogy sem túl édes, sem túl sós ne legyen

-árulja el Kovács Zsuzsi, aki még azt is hozzátette, hogy nagyon fontos a töltelék és a tészta megfelelő arányának eltalálása a túrós lepény esetében. A tölteléknek magasnak és rezgősnek kell lennie, úgy az igazi.

Egy kis édes-sós apró

Az igazi sláger az adventi időszak közeledtével a kalács. A foszlós kalács elkésíztése azért képes feladni a leckét még a gyakorlott háziasszonyoknak is. Nincs veszve a kalács projekt akkor sem, ha már egyszer nem sikerült a legjobban elkészíteni, mert Zsuzsi elárulta a titkát:

A legfontosabb a vajas foszlós kalács sütésénél az elkészítési idő. Nem szabad ezzel spórolni. A tésztának többször is kelnie kell, hogy szuper magas és puha legyen, és ami még nagyon fontos, hogy a fonásra is odafigyeljünk. A helyiek nagyon szeretik a kalácsot, tőlünk azonnal elviszik mindet

-fogalmaz a Zsuzsi Ízei alapítója, és még egy receptet is kaptunk tőle a tökéletes kalácshoz:

1 kg finomliszt

8 dkg cukor

10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír

9 dl tej

3 dkg élesztő

kávéskanál só

A finom foszlós kalács

Összességében elmondható, hogy minden süteményt finommá tud tenni a szeretet. Kovács Zsuzsi mindennap így áll a vevőihez. A vásárlók minden nap kapnak egy jó szót, egy mosolyt, néhány pozitív mondatot, ha arra járnak, ami ebben a világban egyre nagyobb dolognak számit.

Vásárhelyi táskaleves

Nagyanyáink leleményessége, ahogy a néhány hozzávalóból fantasztikus ételeket varázsoltak az asztalra, mindig lenyűgözi a fiatalabbakat. Ezeket a recepteket őrizni kell, tovább adni gyermekeinknek, még akkor is, ha már nem olyan divatosak. Ráadásul, soha nem lehet tudni, mikor jönnek olyan idők megint, amikor ezekhez az olcsó, egyszerű ételekhez muszáj nyúlni. A táskaleves Hódmezővásárhelyről származik, a benne lévő kötözött tésztát „görcsnek” vagy madárkának is hívják a gyerekek kedvéért –tudtuk meg a hódmezővásárhelyi Sárika nénitől, aki rendszeresen készíti a táskaleves tésztáját.

Kovács Zsuzsanna, Zsuzsi Ízei

A legfontosabb tehát a bátorság, és az ételek szeretete, így bárki elkészítheti a legbonyolultabb(nak tűnő) helyi specialitásokat is.

ételHódmezővásárhelyízekKovács Zuzsannasütéstúrós lepény