Hegynyi lomot hordtak ki a Szabadság tér 87. pincéjéből

A lakók közül csak egyetlen egy vett részt a város által elrendelt a lomtalanításban.

– Nekem egy gyufaszálam sincs a lomkamrában, pedig nem mostanában költöztem ide – magyarázta egy asszony a Szabadság tér 87. számú háznál, így nem is hordott ki semmit a pincében lévő lomkamrából. Egy kivételével a két lépcsőház többi lakója sem állt neki a lomtalanításnak. Megtették helyettük reggel 5-től a HVSZ Zrt. munkatársai, akik kesztyűt húztak, zsákokat ragadtak, s nekiálltak a pincében lévő szemét a kuka mellé való kihordásának.

Csak azokból a lomkamrákból vitték el a hulladékot, bútor- és biciklironcsokat, melyekről vagy teljesen hiányzott az ajtó, vagy melyeken ugyan volt ilyen, de tárva-nyitva állt.  Egyetlen segítőjük Hegedűs Andrásné volt, aki azt mondta 32 éve él a házban, s a mások hulladékát hozta fel a pincéből.

– Rengeteg szemét volt a pincében, amit csak el lehet képzelni, akadt ott minden. Zöme azoké volt, akik régen elköltöztek innen, s itt hagyták maguk után a mocskot, gyalázatos állapotokat okozva, nem lehet csodálkozni, hogy elszaporodik a csótány és a patkány. Akadt is konyhai szemét is, sz.ros pelenkával, ami valamiért nem került ki annak idején a kukába. És azoké is volt a lom egy része, akik már kiköltöztek a temetőbe – mondta. Azt reméli, hogy a most kihordott hulladéknak nem lesz utánpótlása.

Az önkormányzat éppen amiatt rendelt el rendkívüli lomtalanítást az önkormányzati tulajdonban lévő 87. és 78. szám alatti épületekben, mert a közelben lévő játszótéren nemrégiben ki kellett irtatni az elszaporodott patkányokat. A város a többi épületben nem végeztethetett ilyet, azokban csak a társasház igényelhet ugyanis lomtalanítást, s ez a játszótér melletti épületek esetén is így van.

Fél nyolc környékére a lomok: kerékpár- és bútorroncsok, kartondobozok, papírtörmelék, ruhák, csillárok, virágtartók, videókazetták, s minden, amit csak el lehet képzelni, már hatalmas hegyben álltak a konténerek mellett, ám mindezek csak 87. szám egyik pincerészéből kerültek elő, a másik pincerésznek akkor tudtak csak nekilátni a HVSZ munkatársai. Ott is bőven volt dolguk. Ami egyben nem tudtak a felszínre hozni, azt a magukkal hozott 120 literes zsákba gyűjtötték össze. Ezekből is bőven gyűlt össze.

– Néhányan folyamatosan kukáznak, ők szedték össze a hulladékot, s az maradt lenn a pincében – vélte Czibak Ádám.

A lomokat végül a szemetesautó vitte el, de míg megérkezett, addigra máris megjelentek azok is, akik kincseket láttak meg abban, ami másnak szemét. Így gyorsan új kis gazdája lett az egyik, még használható kisbiciklinek és a fémből készült tárgyakat is volt, aki erősen szemlélgette.

lomtalanításSzabadság térVásárhely