Háziorvosok: Kásler Miklós és Müller Cecília döntései veszélyeztetik az ellátást

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának tájékoztatása szerint megütközéssel kapta kézhez minden háziorvosi szolgáltató György István államtitkár felkérését, Müller Cecília tisztifőorvos elrendelő határozatát és Kásler Miklós miniszter utasítását a héten.

Közleményükben azt írják, az ősz során megtörtént a nehezen mozgó, háziorvosi rendelőben történő vakcinációhoz ragaszkodó betegek ismétlő oltása. Ennek és az elmúlt hónap kormányzati oltási akcióinak köszönhetően, akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható, ezért a háziorvosi rendszert feleslegesen terhelőnek tartják egy kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási napot általánosan, minden praxisra vonatkozóan elrendelni.

Felhívják a figyelmet, miután előreláthatóan rendkívül kis számban jelentkeznek csak páciensek egy-egy praxis vonatkozásában, ezért az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul.

Hozzáteszik azt is, a kimerültség, kiégettség ilyen mértékénél egyáltalán nem kívánatos extra munkát elrendelni, mert ez a teljesítmény további csökkenéséhez, további pályaelhagyáshoz és megüresedő praxisokhoz  fog vezetni.

A háziorvosok már most is nagy számban segítik, segítették a kórházi oltópontokon a helyi kórházi vezetés kérésére az oltópontok működtetését. Nem ritka, hogy egy orvos lát el akár 3 praxist is, miután jelenleg minden 10. háziorvosi körzet betöltetlen. Ezért is fordulhat elő, hogy sok olyan háziorvos akad, akinek minden januári hétvégéje egyben ügyeleti szolgálattal is telik. Amennyiben általánosított feladatszabással kötelezzük teljesítésre ezen kollégákat, úgy az oltópontok működése és az ügyeleti, mi több a nappali ellátás kerül veszélybe – közölte a MOK.

Szerintük szükséges az oltásoknak és akár a tesztelésnek is az alapellátástól és szakellátástól függetlenített oltópontokon és tesztpontokon történő további működtetése. Ezzel a háziorvosok és a szakrendelők is vissza tudnának térni elmaradt szűrési gondozási feladataikhoz.

Hozzáfűzték, az omikron variáns árnyékában antigén tesztelést elrendelni a beteg tartózkodási helyén nem minősíthető másként, mint az ellátórendszer súlyos veszélyeztetése.

háziorvosKásler MiklósKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Orvosi KamaraMüller Cecília