Havi ötmilliót bukik a hatósági áron a Vásárhely környéki kistelepüléseken működő benzinkutas cég

„A mi f*szunkkal verik a csalánt” – mondta szabadkozva lapunknak egy, Hódmezővásárhely környéki kistelepüléseken több benzinkutat is működtető társaság képviselője azzal kapcsolatban, hogy a kormány további három hónapra meghosszabbította a rendelkezést, miszerint az üzemanyagokat legfeljebb 480 forintos literenkénti áron kínálhatják a hazai kutak.

Megkapja a kegyelemdöfést a hazai üzemanyag szakma: péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is – írta ma a Holtankoljak.hu.

A benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal emelkedik, így átlépi a 480 forintot. A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami tovább halmozza a veszteségeket a benzinkút tulajdonosoknak. 

Hatósági ár nélkül az alábbi átlagárak lennének a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 520 Ft/liter
  • gázolaj: 535 Ft/liter 

Országszerte immár mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu árösszehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől.

– Havonta 4-5 millió forint a veszteségünk, mióta bevezették az árstopot. Bevételeink 85 százaléka üzemanyageladásból származik, de egyre kevésbé van értelme árusítani, mert minél többet adunk el, annál nagyobb a veszteségünk – nyilatkozta lapunknak az ágazatban érdekel Csongrád-Csanád megyei vállalkozás képviselője. Ők Vásárhely és Makó környéki kistelepülésen is működtetnek benzinkutat. Tucatnyi embert foglalkoztatnak, de egyelőre nem tudják, meddig bírnak alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez. Normál esetben az adott töltőállomás forgalmától függően literenként 10-20 forint a működési költségük, abból tudják fedezni a rezsi és bérköltségeket. – Három hónapig lenyeli az ember a békát, hogy mindenféle egyeztetés nélkül döntöttek felettünk az ármaximalizálásról, de így fel fogjuk élni tartalékainkat, az elmúlt évek hasznát el lehet dobni – tette hozzá.

A mai kormányinfón újságírók megkérdezték: kaphatnak-e kompenzációt a nehéz helyzetbe kerülő töltőállomások? Gulyás Gergely rövidre zárta a kérdést. „A magyar adófizetők pénzéből nem akarjuk kisegíteni a benzinkutakat – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

hatósági árüzemanyagár