Havi nettó 8,8 millió forintért vállalta volna a vásárhelyi, mártélyi, mindszenti és székkutasi orvosi ügyelet ellátását az egyetlen pályázó

A mentők fogják kijelölni, hol működik majd a központi háziorvosi ügyelet a hódmezővásárhelyi kistérségben.

Amikor elindult a kistérségi egészségügyi alapellátás feladatainak versenyeztetése, akkor még csak feltételezni lehetett, hogy a kormányzat szándéka szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fogja működtetni a központi háziorvosi ügyeletet a településeken.

Azóta elfogadták az Országgyűlésben a törvénymódosítást, illetve társadalmi vitára bocsátották azt a rendelettervezetet, miszerint „az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvételével működő ügyeletet hétköznap 16:00-22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08:00-14:00 óráig biztosítja. A területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatban dolgozó háziorvos, házi gyermekorvos az ügyeleti szolgálatban havonta legfeljebb 2 alkalommal részt vesz. Az ügyelet helyszíne az OMSZ által a járás területén megjelölt ügyeleti helyszín. Az OMSZ által biztosított háziorvosi ügyelet hétköznap 22:00-08:00 óráig, hétvégén és ünnepnap 14:00-08:00 óráig tart.” Az új szabályozás januártól léphet életbe.

A napokban az is kiderült, hogy mennyiért vállalták volna el a központi háziorvosi ügyeletellátás feladatait a vásárhelyi kistérségben. Az egyetlen pályázó egy debreceni székhelyű cég volt, amely az állami finanszírozáson felül havi nettó 8 millió 850 ezer forintot kért volna a társult önkormányzatoktól a környék 56 ezer 621 lakosának nyújtott szolgáltatásért.

A napokban a mindszenti alpolgármester azt írta közösségi oldalán, januárban még lesz orvosi ügyelet a városban.

egészségügyHódmezővásárhelyközponti háziorvosi ügyeletMártélyMindszentOrszágos MentőszolgálatSzékkutas