Havasi Katalin szerint az indiai mutáns megjelenésekor újra kell majd gondolni az intézkedéseket

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökének véleménye szerint nehéz kérdés az iskolanyitás, hiszen egyrészt a gyerekeknek szocializációs igényük van, másrészt viszont a vírus még mindig itt van. Ha hazánkban is megjelenik az indiai mutáns, ami valószínűleg súlyosabb fertőzéseket produkál, akkor újra kell gondolni az intézkedéseket. Ám jelenleg az iskolákat biztonságosnak gondolja, biztonságosabbnak mint a teraszokat.

Havasi Katalin erről az ATV Start című reggeli műsorában beszélt. Azt is elmondta, a külföldi példákból az látható, hogy a nemzetközi ajánlások szerint az új esetek száma és a pozitív tesztek aránya az a mutató, ami alapján eldőlhet, hogy nyithatnak-e az iskolák. Meglátása szerint a hazai adatok azt mutatják, hogy a gyerekek számára biztosított az iskolába járás.

A gyerekek biztonságos iskolába járásához a felnőttek is hozzájárulhatnak, fontos ugyanis, mondta, hogy betartsák a szabályokat, és a gyerekeket is erre biztassák.

Havasi Katalin szerint a terasznyitás hétvégéje is azt bizonyította, hogy a fiataloknak nagy igénye van az együttlétre, és a teraszoknál biztonságosabb az iskola a járvány szempontjából. Mivel egy életre kiható rossz hatása lehet annak, ha valaki elkapja a fertőzést, arra ösztökél minden fiatalt Havasi Katalin, hogy oltassa be magát.

Havasi Katalinindiai mutáns