Havasi Katalin: nagyobb átoltottság kell a gyermekek között

A hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12–15 évesek átoltottsága, de egy ilyen erősen terjedő vírusnál sokkal magasabb átoltottságra van szükség ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek között – fejtette ki az InfoRádióban Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, vásárhelyi gyermekorvos.

A műsorban elmondta, sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba. A delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél és bár korábban azt hangsúlyozták, hogy nem igazán okoz náluk tüneteket, most viszont más a helyzet, a nemzetközi tapasztalat is az, hogy gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek.

Havasi Katalin szerint talán ennek az is az oka, hogy az idősek között többen oltottak már, és a gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában. A gyerekeknél a jellemző tünetek közül a korábbiakkal ellentétben gyakoribb a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. A kórházba kerülés okai között ott van a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás. Hozzátette, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak.

,,Biztos, hogy 90 százalék fölötti átoltottságra lenne szükség, úgyhogy én nagyon biztatnék minden gyereket, minden édesanyát, hogy gondolja meg, hogy igazán a vírustól kell félni, és nem az ellene védő oltástól” – emelte ki a gyerekek oltottsága kapcsán.

Az eredeti tervek szerint december 20. után indulhatna az 5–12 évesek oltása a Pfizer vakcinájával, de friss hír, hogy az Európai Unió egy héttel előbbre hozta a vakcinák szállítását. A házi gyermekorvosok egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

gyerekekHavasi KatalinKoronavírus-világjárvány (COVID-19)vakcina