Hatvanötmilliót kér a posta a bezárt vásárhelyi fiókok üzemeltetéséért

Márki-Zay Péter polgármester telefonon beszélt Szőlősi Bélával, a Magyar Posta Hódmezővásárhelyért felelős területi felelősével a három vásárhelyi postafiók további működtetéséről.

– Alkudozni nem lehet velük, kiszámoltak egy adott összeget, hogy ha az önkormányzat annak a felét fizeti, akkor hajlandóak nyitva tartani a kispostákat, ha nem, nem. Olyat, hogy csökkentsék a költséget, kevesebb emberrel vagy kevesebb napot legyenek nyitva, nem volt felhatalmazása. Ami számomra sokkoló volt, hogy minden költséget, illetve annak a felét kérik, így a postai dolgozók bérköltségének is – mondta a polgármester.

Márki-Zay Péter a részletekről szólva azt is elárulta, hogy a Jókai utcai, azaz a csúcsi postafiók működtetéséért az éves 31,1 millió forint+ÁFA felét kellene állnia a vásárhelyi önkormányzatnak, a Klauzál utcai, azaz a susáni postafióknál ez 54 millió forintnál is magasabb az összeg, míg a szikáncsi postafiók esetén az évi költség 8 millió forintot, plusz a forgalmi adót jelenti.

– Úgy látom, hogy a bezárt postafiókokat egyáltalán nem akarják újra nyitni és az embereket is lefogják építeni, máskülönben miért kérhetnék a bérköltség megtérítését is – mondta a polgármester.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy a város mindhárom postafiókot meg akarja menteni. – A három posta esetén 128 millió forint körüli költségről beszélünk, ennek a felét kellene az önkormányzatnak kifizetnie. Ez nekünk 65 millió forintos éves költséget jelent, miközben a városnak az utak, a közvilágítás, a szociális ellátás az ügyintézés és más kötelező feladataink vannak. Sportlétesítményeket, piacot működtetünk…, kevesebb pénzt kapunk a kormánytól jövőre, miközben irtóra megugrottak az energiafogyasztáshoz és az élelmezéshez kapcsolódó számláink, valamint a munkabérek. Ebben a helyzetben az önkormányzatoktól várni sok millió forintot egy nyereséges állami vállalatnak a kormány végtelen aljasságát mutatja – tette hozzá azzal, hogy kérte, a posta írásban erősítse meg a fentebb vázolt ajánlatát. Ezt beviszik a jövő csütörtöki közgyűlésre.

Arra a kérdésünkre, hogy szó esett-e Szikáncson esetleges mozgóposta üzemeltetésére, azt mondta, hogy nem.

közgyűlésmárki-zayPosta