Hat egységnyi tűzoltó is reggelig küzdött a lángokkal Algyőn – hétvégi katasztrófavédelmi összefoglaló

Lehasadt ágak, kánikulában keletkező erdőtüzek, ezer köbméter lángoló trágya, elakadt lift. Sűrű hétvégét könyvelhetnek el a vármegyei tűzoltók, különösen a szegedi hivatásos szakemberek.

Pénteken reggel elakadt a lift egy hódmezővásárhelyi társasházban, benne két utassal, akiket végül a város hivatásos tűzoltóinak sikerült sértetlenül kiszabadítani.

Egy kettéhasadt, több méter magas fa veszélyeztette a járókelőket pénteken a szegedi Textilgyári úton. A városi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel végezték el a műszaki mentést. Szintén Szegeden szombaton egy, a forgalmat veszélyeztető, tetőre hasadt nagy méretű faág miatt kellett segítséget hívniuk a gyalogosoknak. A városi hivatásos egységek oldották meg a helyzetet.

Öt hektáron pusztított az aljnövényzetben keletkezett tűz szombaton Szatymaz területén. A tűzesethez a szegedi hivatásos tűzoltókat, illetve a balástyai önkéntes kutató-és mentőcsoportot riasztották a szegedi főügyeletről. A tűz egy tanyát is veszélyeztetett, ezért a kivezényelt egységek több vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A beavatkozásnak köszönhetően senki sem sérült meg. 

Gabonatábla gyulladt ki szintén szombaton délután Üllésen. A tűz ötezer négyzetméteres területet érintett, a lángokat a szegedi, ruzsai, a kisteleki hivatásos, illetve az üllési önkéntes tűzoltók oltották el, munkájukat a balástyai önkéntes kutató-és mentőcsoport legénysége is segítette. 

Ezer köbméternyi szalmával kevert trágya gyulladt ki szombaton este Algyő területén. A főügyelet a szegedi hivatásos és az algyői létesítményi tűzoltókat, összesen hat egységet riasztott a tűzesethez. A helyszínre erőgép is érkezett, amely a tűzoltók munkáját segítette. A tűzoltók egész éjjel, nagy erőkkel végezték a munkálatokat, az oltás így is a reggeli órákig elhúzódott. A tűzben senki sem sérült meg, az oltás utómunkálatai vasárnap délelőtt fejeződtek be.  

Vasárnap a nagy hőségben kétszáz négyzetméteren gyulladt ki az aljnövényzet Forráskúton, az 5422-es útnál. A kisteleki, a ruzsai és a szegedi hivatásos, valamint az üllési és a csólyospálosi önkéntes tűzoltók közös erővel oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt. 

Az erdő aljnövényzete kapott lángra vasárnap este Kisteleken, nagyjából kétszáz négyzetméteren. A település hivatásos tűzoltói rövid idő alatt intézkedtek, így a tűz nem okozott komoly károkat a környezetében.

algyőCsongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághétvégehivatásos egységekHódmezővásárhelyKistelekmentésekSzatymazSzegedtűzesettűzoltóÜllés