Háromszáz oldalas kiadványt jelentetett meg névadójáról a vásárhelyi múzeum

Monografikus igényű tanulmánykötet kiadásával zárta a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum névadójának, a neves festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett másfél éves eseménysorozatát. A Tornyai címet viselő művészeti album bemutatóját hétfőn este tartották – tájékoztatta oldalunkat az intézmény.

A bemutatón Nagy T. Katalin beszélgetett a könyv szerzőivel, Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészekkel az Alföldi Galéria Tornyai-termében.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója köszöntőjében felidézte: a vásárhelyi közgyűjtemény számos kiállítással, művészeti eseménnyel, konferenciával és három kötet megjelentetésével tisztelegett névadója, Tornyai János (1869–1936) festőművész előtt.

A könyvbemutató bevezetőjeként Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere osztotta meg gondolatait, kiemelve, hogy Tornyai neve összeforrt szülővárosával és neki — nemcsak festői munkásságának, hanem kultúraszervező tevékenységének is – köszönhetően Vásárhelyre az Alföld művészvárosaként tekintetnek hazánkban.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A több mint háromszáz oldalas tanulmánykötet szerzői – Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek – hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, bemutatva a festőóriás életútját, stílusainak változását, modernizmusát, párizsi éveit, szerepét az alföldi festészet mint művészettörténeti fogalom létrejöttében, valamint a nőkkel kapcsolatos –sokszor ellentmondásos viszonyát.

A kötet szerzői együttesen vallják: a Tornyai életmű – műveinek számát két–háromezer alkotásra teszik – ma is aktuális és a saját korában is modernnek számító festészete számos újabb kutatási kérdést vet fel a művészettörténészeknek, így várhatóak még a jövőben is Tornyai Jánosról és kortársairól szóló tanulmányok, kiadványok.

A könyv méltatásában Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdag forrásanyag olvasmányosságot kölcsönöz a kiadványnak, amelyhez hatalmas mennyiségű reprodukció és archív fotóanyag kapcsolódik.

A Tornyai című könyv a vásárhelyi múzeum és az Alföldi Galéria pénztárában vásárolható meg 4000 forintos áron.

Berényi KárolykönyvbemutatóMiklós PéterTornyai JánosTornyai János Múzeum