Három hónapja tart a száraz forróság Vásárhelyen

Bár a magasból sokan rácsodálkoztak már, hogy milyen sok a fa a városban, de aki lenn a földön közlekedik, az kiégett fűvel, kiszáradt fákkal és sövényekkel találkozik, odahaza, de a közterületeken is. A dél-alföldi régióban hasonló a helyzet. A címlapkép a kiszáradt növényekről a tűzoltóság mellett készült.

– Tényleg nyakunkon a klímaváltozás, ilyen hosszan tartó nagy melegre, mint ami ezt a nyarat jellemzi, nem emlékszem, pedig 80 éves is elmúltam – mondta Égetőné Jusztika néni, aki házának kertje (kérte, hogy a pontos címét ne írjuk le) valóságos édenkert.

– Minden nap – még a kora hajnali szürkületben – meglocsolom a kertet, de nem slaggal, hanem a növények tövére vezetve a vizet, hogy napközben ne főjenek meg – mondta, azzal, hogy még az egykori Csongrád Megyei Kertészeti Vállalatnál tanulta meg módszert az egyik – a háztáji földjén – dinnyét termesztő kollégájától. – Nem nagyon megyek be már a városba, de amikor muszáj, látom, hogy mindenütt kiégett a fú, sok a kiszáradt fa és nagyon foghíjasak lettek a korábban szép sövények is. Nem csodálkozom, mert ahol nem működik csepegtetett öntözés, ott rég elment a talajból a víz. Az oka az, hogy nagyon régóta nem esett az eső, viszont június legeleje óta 30 fok feletti napközben a hőmérséklet, de majd két hónapig éjszaka is ennyi volt.

Ez a sövény két éve még egybefüggő volt, mára foghíjassá vált

Aki megmászta a városháza felújított tornyát, vagy a hatodik emeletnél magasabban lakik, az jól tudja, hogy Vásárhelyen tényleg rengeteg a fa. Aki azonban lemegy az utcaszintre, az azt látja, hogy a nagy meleg miatt, a nem öntözött részeken – és jellemzően ebből van a legtöbb – gyakorlatilag minden kiszáradt. De nincs, illetve alig van víz a téglagyári tavakban, melyek a legnagyobb nyílt vízterületet jelentik a városban.

Tavasszal még teli volt a téglagyári tó. Mára a víz nagyobb része elpárolgott.
Tavasszal még teli volt a téglagyári tó. Mára a víz nagyobb része elpárolgott.

Már a Népkertben sem különb a helyzet, pedig ott azért a nagy fák árnyékot vetnek maguk alá. Ám a hiányzó csapadékot semmi sem tudja pótolni.

És az sem segít mindezen, hogy a város folyamatosan gondozza a köztéri zöldfelületeket.

A népkerti Libás lány környékén is zörög a lábunk alatt a kiszáradt fű
A népkerti Libás lány környékén is zörög a lábunk alatt a kiszáradt fű

Azt, hogy szárazság és a hőség mit jelent, a mezőgazdászok tudják a legjobban: amit aratni lehetett azt egy hónappal korábban kellett betakarítani, de még a szőlőszüretet is ennyivel kellett előre hozni, ráadásul negyedével vissza is esett a termés mennyisége. Hiába nem volt csapadék.

Többen mondták, hogy napraforgó és kukorica sem nagyon lesz, eső híján nem volt miből megnőnie.

Az időkép 30 napos előrejelzése szerint egyébként vasárnap lesz a nagy nyári hőség utolsó napja, de azért hétfőn sem kell majd nagykabátot, sapkát és sálat venni, és még jó darabig velünk marad a nyári meleg szeptemberben is. Már persze, ha pontos a jóslat.

forrósághőségklímameleg