Három év börtön jár annak, aki külföldi kampánytámogatást fogad el

Kedden este benyújtotta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényt. Létrehozhatják a Szuverenitásvédelmi Hivatalt és létrejöhet a „választói akarat tiltott befolyásolása”, ezért három év börtön szabható ki.

A javaslat leszögezi, a magyar szabályozás jelenleg is tiltja a pártok számára külföldi támogatás elfogadását, ám ezt a szabályt Kocsis Máté szerint 2022 tavaszán az ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv. A hivatal „független, csak jogszabályoknak van alárendelve”, ennek ellenére elnökét a miniszterelnök, vagyis Orbán Viktor javaslatára fogja kinevezni hat évre a fideszes köztársasági elnök, Novák Katalin.

A Büntető törvénykönyv kiegészül a „választói akarat tiltott befolyásolásával”:

„a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, aki tiltott külföldi támogatást, vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező
megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Továbbá a választáson induló jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használtak fel.

adományEurópai ParlamentfinanszírozáskampányelszámolásKocsis Mátékülföldi támogatásönkormányzati választásVálasztás