Három ellenzéki képviselő benyújtotta törvényjavaslatként Botka ötletét

Ezek alapján aki sok közpénzt nyert, szolidaritási hozzájárulást kellene hogy befizessen a védekezés támogatására.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők benyújtották törvényjavaslatként Botka László szegedi polgármester „nemzeti szolidaritás program” néven futó javaslatait – vette észre a 444. Ebben az szerepel, hogy amelyik cég 2012 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be egy szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba. 

Az alapba befolyt pénz a javaslat szerint a veszélyhelyzet következményeinek enyhítésére használható, külön törvény által meghatározott állami pénzalap lenne. (Botka eredeti javaslatában az szerepelt, hogy 2010 óta, ezt azért módosították 2012-re a beadványban az indoklás szerint, mert a 2012-es üzleti évre vonatkozóan még őrizni kell a számlákat.)

A koronavírus-járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy, amelyhez mindannyiunknak hozzá kell járulni. A járvány okozta beláthatatlan gazdasági és szociális következmények mérséklését illetően különösen jogos társadalmi elvárás fogalmazódik meg azon gazdasági szereplők irányában, akik az elmúlt években közpénzmilliárdok elsődleges haszonélvezői voltak.

– szól a javaslat indoklása. Botka programja egyébként az egymilliárdnál nagyobb vagyonnal rendelkezőkre is vonatkozott volna, ez nem került bele a független ellenzéki képviselők törvényjavaslatába. A javaslatot támogatta Karácsony Gergely főpolgármester, Soproni Tamás, a VI. és Pikó András a VIII. kerület ellenzéki polgármestere is. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi városvezető jogosnak nevezte, de mint írta, fenntartásai vannak, mivel szerinte nem a gazdagoknak, hanem a tolvajoknak kell fizetnie, és „zsigerből ellenzi” a teljesítmény nélküli pénzosztogatást. Az eredeti Botka-féle javaslat ugyanis azt is tartalmazta, hogy a nagy vagyonnal rendelkezők befizetéséből minden állampolgár kapjon támogatást, hogy a válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot.

Botka LászlóHadházy ÁkosMárki-Zay PéterPikó AndrásSoproni TamásSzabó SzabolcsSzél Bernadett