Három, a Fideszhez köthető vásárhelyi egyesület nyert állami milliókat a civil alapból

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület 11 milliós támogatásban részesült, illetve hétmilliót kapott az a vadásztársaság, amelynek Lázár János is tagja.

Mindössze három hódmezővásárhelyi szervezetet találtunk azon a 24 oldalas listán, amit tegnap tett közzé az állami támogatások kiosztását végző Bethlen Gábor Alap. A városi civil alapból megítélt pénzek a kiírás szerint civil közösségi tevékenységek támogatására szolgálnak. Hogy pontosan mire kívánják fordítani az elnyert összegeket a kedvezményezettek, az nem derül ki a listából, amelyen azt sem tüntették fel, pontosan mely településen működik a támogatott szervezet.

Lapunk gyűjtése alapján mindhárom nyertes hódmezővásárhelyi egylet vezetője vagy egyes tagja kormánypárti kötődésű. A legtöbb pénzt, 11 millió forintot, a Szeretem Vásárhelyt Egyesületnek ítéltek meg, amelynek Walterné Böngyik Terézia az elnöke, az elnökségnek tagja Juhász Tünde kormánymegbízott. A cégbírósági adatok szerint 2020-ban 12 ezer forint volt az egyesület tagdíjbevétele, 822 ezer forintot nyert pályázati forrásból, és egymillió 379 ezer forint támogatást kapott magánszemélyektől.

A Návay Kornél Vadásztársaság, amelynek Lázár János is tagja, hétmilliós támogatásban részesült. A társaságnak 2020-ban 2 millió 338 ezer bevétele származott tagdíjakból, támogatásokból pedig egymillió 353 ezer forint folyt be.

A Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület – amely 2020-ban folytatott óriásplakát kampányt a városban, és tavaly 4 milliót kapott ebből a forrásból – ezúttal 6 milliós támogatást nyert. Az Ádok János vezette szervezet ügyvezető elnöke Cseri Tamás, a képviselő-testület kormánypárti frakciójának korábbi vezetője. 

Bethlen Gábor AlapCseri TamásLázár JánosSzeretem Vásárhelyt EgyesülettámogatásWalterné Böngyik Terézia