Harminc éve él a Vásárhely-Vásárhely barátság

Torontálvásárhely és Hódmezővásárhely 2001 óta testvérvárosok, de a kapcsolat sokkal mélyebb és régebbi, mint azt gondolnánk. Most a két település tekeklubjai találkoztak és ünnepelték meg közösen a harminc évre visszanyúló kapcsolatukat.

Torontálvásárhely az 1700-as években kincstári birtok volt, majd amikor 1780-as években a település lakatlanná vált, a kincstár 1794-ben tisza-vidéki, azaz Vásárhelyről és környékéről származó református magyarokat telepített ide. Hányattatott történelmi múlt jutott az itt élőknek, de a kis község túlélte a történelem vérzivataros időszakait és ma egyike a járás legnépesebb helyeinek.

Hódmezővásárhely és Torontálvásárhely 2001. október 30-án írta alá a testvérvárosi kapcsolat szándéknyilatkozatát. Holott mindkét település civiljei már 1994-től nagyon szoros kapcsolatot ápoltak. A Vásárhelyek tekeklubjai ugyanis ekkor kezdték el a ma már harminc évre nyúló kapcsolatukat.

A Kutasi úti tekepályáján tartott barátságos mérkőzést a két csapat, amely után egy közös vacsorával ünnepelték meg barátságuk harmincéves évfordulóját. A barátságos mérkőzés előtt Márki-Zay Péter polgármester és Berényi Károly alpolgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit.

Márki-Zay Péter megköszönte a helyi tekeklubnak, hogy élővé és szorossá alakították a városok közötti kapcsolatot. „Testvéribb ez a kapcsolat, mint az összes többi testvérvárosi kapcsolat, hiszen hódmezővásárhelyiek leszármazottai is élnek önök között” – mondta. Külön örömét fejezte ki, hogy a települések lakosai között szövődött a kapcsolat, hiszen mint mondta, a városvezetés dolga segíteni az ilyen jellegű kapcsolatokat, a lényeg az, hogy a települések kisközösségei találjanak baráti, szakmai kapcsolatokat.

Berényi Károly nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármester portálunknak elmondta, hogy rendkívül büszke arra, hogy jelen testvérvárosi kapcsolatban a politikum nem számít, kevés ilyen kapcsolat van manapság. Kiemelte, hogy a hechingeni rendőrök és a vásárhelyi rendőrkapitányság közötti kapcsolat ilyen még, ami túlélt több tíz évet, függetlenül attól, hogy éppen ki volt a város vezetője.

Szabó Sándor, a Hódmezővásárhelyi Férfi Teke Klub elnöke elmondta, hogy a harminc év alatt változott a klubok összetétele, sokan nincsenek már közöttünk, ráadásul a torontálvásárhelyi csapat szerinte sokkal profibb, hiszen ők bajnokságokon is részt vesznek, míg a vásárhelyi csapat lelkes amatőrökből áll, de ez soha nem szegte kedvüket, mindig örömmel látogatnak Torontálvásárhelyre és az ottaniak ide hozzánk.

A torontálvásárhelyi magyarság létszáma folyamatosan csökken, nagyon sok a vegyes házasság is, éppen ezért a tekeklub tagjai között is egyre több a szerb nemzetiségű, de a sport szeretete összeköti őket.

A sport olyan fontos számukra, hogy Hódmezővásárhelyen a klub tagjai saját költségükön tartanak fent egy tekepályát, ahol azt az alkalmat is megragadták, hogy pályára állították a város polgármesterét és alpolgármesterét is.

Szabó Sándor portálunknak azt is elmondta, hogy minden évben pályáznak az önkormányzat civileknek és sportegyesületeknek meghirdetett pályázatán, így az önkormányzat sokat segít abban, hogy a kapcsolatot tartani tudják a dél-vajdasági településsel.

Végül a két klub elnökének gurításaival kezdődött el a barátságos mérkőzés, akiknek csapattársaik szurkoltak lelkesen.

Akiknek csapattársaik szurkoltak lelkesen:

Dr. Berényi KárolyHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterteketestvérvárosTorontálvásárhely