Harminc év után komoly felújítás zajlik a könyvtárban

Tavaly a tetőt fedték újra, most a tetőtérben dolgoztak. Harminckét tetőablakot cseréltek hőszigeteltre. Olyanokra, mely háromszor több meleget tart bent, mint a régiek.

A vállalt határidőnél gyorsabban végeztek a mesterek a Németh László Városi Könyvtár tetőterében a régi, az 1980-as évek közepe felé beépített ablakainak cseréjével, s itt már csak az esztétikai festés következik.

A régiek helyére új ablakok kerültek a tetőtérbe

– A múlt évben tízmillió forintot költött az önkormányzat a könyvtár tetőfelújítására, mely abból állt, hogy javították a gyermek- és a felnőtt könyvtár főépületének tetejét, melyet új cserepekkel fedtek le. Ekkor azonban nem oldottuk meg a hőszigeteletlen ablakok cseréjét. És szerettük volna megszüntetni az olvasóterem, illetve a könyvtár más helyiségei beázását is – mondta Molnárné Kőfalvi Ágnes, műszaki ellenőr. Hozzátette: a felújítás első ütemében ezt a hibát próbálták megoldani, a másodikban ezt erősítették, de figyelmet fordítottak a könyvtár melléképületeire is.

– Tavaly 811 négyzetméter tetőfelületet tudtunk felújítani, az idén körülbelül 600 négyzetmétert áttekinteni. Ez nem azt jelenti, hogy a tetőszerkezet nagymértékű renováláson esett át, hanem karbantartottuk, javítottuk azt, annak érdekében, hogy hosszú távon elkerülhető legyen a melléképületek beázása. És megcsináltuk az előadóterem nagyon rossz állapotú függőeresz csatornáját is – mondta.

A főépület tetőterében 32 ablakot cseréltek ki hőszigeteltre, de olyanra, hogy azokat le lehet árnyékolni, külső hő-, és belső fényzáró rolóval is. Az utóbbi használatával nem csak korszerűbbek letten a fenti munkaterületek, de nyáron akár öt fokkal is hűvösebbek.

Ezek az új ablakok megakadályozzák a belső hő távozását is, azaz nem szökik el a meleg télen sem.

beázásereszKönyvtártető