Harmadfokon Pécsett fogják tárgyalni a Szeviép-ügyet

A Kúria tegnap meghozott végzésével a csődbűncselekmény miatt a Szeviép-vezérek ellen a Szegedi Ítélőtáblán bűnügyi felügyelet megszüntetése kapcsán folyamatban lévő büntetőügyben a bírák elfogultsági bejelentése után az ügy elbírálásából a Szegedi Ítélőtáblát kizárta – írja a Magyar Nemzet. Ezzel egyidejűleg a bűnügyi felügyelet megszüntetése miatt bejelentett fellebbezés elbírálására és a másodfokú felmentő ítélet elleni fellebbezés folytán a harmadfokú eljárásra a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki.

Mint a lap emlékeztet, másodfokon a szegedi építőipari cég csődje ügyében decemberben bizonyíték hiányában felmentették a vádlottakat (kiemelt képünkön), Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró akkor indoklásában azt írta, nem lehetett a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizárólag megállapítani, hogy a vádlottak elkövették volna a terhükre rótt bűncselekményt, és azt sem, hogy tevékenységük okozta a Szeviép Zrt. fizetésképtelenségét, illetve észszerűtlen gazdasági döntést hoztak volna.

Ezek után a kormányközeli médiában arról kezdtek cikkezni, hogy az ítélethozók közül többen elfogultak, mert gazdasági kapcsolatban voltak a szegedi önkormányzattal, ami után az Országos Bírói Hivatal vizsgálatot indított.

Az ügyre a perben ügyvédként részt vevő, időközben részben ebből is kiindulva politikai szerepet is vállaló, közben szegedi önkormányzati képviselővé lett Szabó Bálint jogász úgy kommentálta Facebook-oldalán a hírt, hogy örömhír, hogy ” nem a Botka-rendszer részeként működő szegedi bíróságok” tárgyalják a továbbiakban „Szeged legjelentősebb közéleti bűncselekményét” – fogalmazott.

(via Magyar Nemzet)

Szeviép