Harmadfokon elítélték Fekete-Győr Andrást

Hat év után immár jogerős ítéletet hirdettek harmadfokon Fekete-Győr András Momentum alapító jelenleg országgyűlési képviselő füstgyertyás ügyében. Az ítélet egyben azt is jelenti, hogy Fekete-Győr Andrást megfosztják a parlamenti mandátumától. Az ítélethirdetés után Hadházy Ákos posztban állt ki képviselőtársa mellett.

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon hozott ítéletet Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikusok füstgyertyás ügyében. Szarvas Koppány Bendegúzt 2 év szabadságvesztésre, 3 év felfüggesztéssel, Fekete-Győr Andrást 1 év szabadságvesztésre 2 év felfüggesztéssel ítélték el csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. Az ügyben fellebbezésnek helye nincs.

Az ítélet előzménye az, hogy Fekete-Győr András 2018 december 13-án, a rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat egyik estéjén meggyújtott, és a rendőrsorfal mögé dobott egy füstgyertyát, amire könnygázzal feleltek a rendőrök.

Szarvas Koppány, mint elsőrendű vádlott azt hangsúlyozta, hogy rendőrök maguk is azt vallották a bíróságon, „hogy a saját könnygázuk jobban zavarta őket, mint a füstgyertya.”

Fekete Győr András pedig az utolsó szó jogán azt mondta: „Hat éve vagyok a Polt Péter vezette ügyészség koncepciós és politikailag motivált eljárásának áldozata.” Azt is hangsúlyozta, élete végéig büszke lesz arra, hogy ez a rezsim elítélte azért, mert harcolt ellene.

Az ítélet egyébként azt is jelenti – az OGYtv. 88. szakasz a) pontja alapján -, hogy Fekete-Győr Andrást megfosztják a parlamenti mandátumától. Bár a párt a megfosztási eljárás után akár ugyanőt delegálhatná vissza a parlamentbe, Fekete-Győr András úgy döntött, mandátumát Cseh Katalinnak adja át, ő maga pedig a Momentum pártalapítványát fogja vezetni.

Hadházy: „Ez a vonat Moszkvába megy”

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, aki elkísérte a momentumos politikust az ítélethirdetésre, posztjában koncepciós pernek nevezte az eljárást. Azt írja: „Az orosz mintát követő, egyre inkább bekeményítő hatalom eljutott oda, hogy büntetőjogi eszközökkel lép fel azokkal szemben, akik merészelnek ellenállni, és ebben nem zavarja a maga által írott jog sem: hivatalos személy elleni erőszaknak számít az is, ha valaki hozzá sem ér a rendőrhöz, ha meg sem kísérel sérülést okozni.” Szerinte Polt Péter ügyészsége példát statuált, a cél a megfélemlítés, és mások is sorra fognak kerülni. Bejegyzését így zárja: „Ez a vonat Moszkvába megy és láthatóan a mozdonyvezető nem ismeri a féket! Ha nem akarunk végig menni ezen a pályán, akkor nekünk kell megállítani!”

Fekete-Győr AndrásHadházy ÁkosMomentumPolt PéterSzarvas Koppányügyészség