Hamis papírokkal igazolta, hogy ügyvédként járt el, pedig nem is – különös visszaesőként vádat emeltek ellene

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki ügyvédi képviseletre vállalt megbízást, a valóságban azonban nem járt el ismerőse érdekében, írja közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett egy börtönben ismerkedtek meg, ahol együtt raboskodtak még 2017-ben. A sértett egy beadványa alapján az ügyében a bíróság perújítási eljárást rendelt el, melynek befejeztéig büntetése végrehajtását félbeszakították. 2017 májusában a vádlott is szabadult és ezután egy szegedi kávézóban találkozott a sértettel, akinek perújítási kérelmét addigra első fokon elutasították. Megállapodtak, hogy a sértett meghatalmazza a vádlottat arra, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtson be a Kúriához. A férfi munkadíjként 150.000 Ft-ot vett át a sértettől, azonban az ígért jogi képviseletet nem látta el és az szándékában sem állt. Annak érdekében, hogy mulasztását elleplezze illetve a sértettet megnyugtassa, egy, a Kúria címerével és pecsétjével ellátott, hamis ítéletet küldött neki, melynek tartalma szerint a férfinak a továbbiakban a szabadságvesztését nem kell már letöltenie.

A valóságban a Kúria ilyen döntést sosem hozott, így perújítási indítványa jogerős elutasítása után a férfit a büntetés-végrehajtási intézet 2018 augusztusában behívta a hátralévő büntetése letöltésére. A sértettet ért kár az eddigi eljárás során nem térült meg.

Az ügyészség a terheltet különös visszaesőként elkövetett csalás vétségével valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

csalásCsongrád-Csanád Megyei Főügyészségkék hírek