Hamarosan oltják a 16-18 éveseket

Méghozzá Pfizer vakcinával. Erről az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján beszéltek. Közben kiderült, még talán az idén jöhet a Pfizer tabletta is.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a mai eseményen elmondta, hogy a lakosság 38 százaléka már kapott oltást, a regisztráltak közül még 1,2 millióan nem kaptak. Hozzátette, az újonnan bevezetett online rendszer segítségével ma már bárki könnyedén foglalhat magának időpontot az oltásra, és nem csak Sinopharmra, hanem már AstraZenecára is.

Hamarosan kezdetét veszi a 16-18 éves korosztály oltása, akik a Pfizer-vakcinát kapnak majd. Emellett azok is regisztrálhatnak, akik 3 hónapon belül voltak fertőzöttek. Müller Cecília elmondta, most már annyi vakcina van, ami mindenki oltását lehetővé teszi.

Mindezzel párhuzamosan napvilágot látott a hír, hogy a Pfizernek a koronavírus fertőzés kezelésére szolgáló tablettája még az idén forgalomba kerülhet. Erről a cég első embere, Albert Bourla vezérigazgató beszélt a CNBC-nek. Szerinte a klinikai tesztek első fázisa rendben halad, az eredmények biztatóak. Bourla megemlítette azt is, hogy a gyógyszer piacra kerülése áttörés jellegű eredmény lenne, és úgy vélik, hogy a készítmény a vírus különféle variánsai ellen is működhet.

Albert BourlaMüller CecíliaPfizer/BioNtechvakcinavédőoltás