Hamarabb mézédessé ért az idei vásárhelyi dinnye

Nem csak a gabonafélék értek be két héttel korábban, de a dinnyeszezon is ennyivel hamarabb kezdődött. A vásárhelyi piacon vásárhelyi és medgyesegyházi termelők is kínálják a piros- és sárga bélű görög-, illetve a sárgadinnyéket.

A Pap család három hete kínálja a Vásárhely határában termett görög- és sárgadinnyéit a vásárhelyi piacon, ahol ma is folyton-folyvást érkeztek a standjukhoz a vevők. Volt, aki hatalmas, egész görögdinnyével távozott, volt, aki ugyanennyi kért, de szeletelve, akadt, aki fél- vagy negyeddinnyét. A görögnél jóval kisebb sárgadinnyéket egészben vitték, s akadt aki egyenesen párosával.

– Mi annak idején termesztettük a zöld héjú pocokkótyot, amit ma már nem láttam sehol. Milyen finom édes is volt az! – idézte fel emlékeit a 75 éves Csanki Péter, aki hozzátette, ezek a mai dinnyék is édesek, de édesebbek voltak a régen termeltek.

– Az idei szezon elég jó lett, hiszen jó volt az idő a dinnyére – mondta Pap Róbert, aki családja a vásárhelyi dinnyetermelők egyike. – A kezdeti időszakban azonban sajnos szenvedtünk, mert kétszer kaptunk jeget, ami eléggé megviselte az első kiültetést. Amit most kínálunk, az már a középültetés, és ez már tökéletes – tette hozzá.

Pap Róbert kezében az egyik görögdinnye. Tökéletesre ért

A 40 éve dinnyetermesztéssel foglalkozó Papék két-két és fél hektáron termesztenek, sárga- és görögdinnyét is. – Nagyon sokan szeretik a nem tökalanyra oltott dinnyét, pedig a magyar dinnye 85-90 százaléka ilyen. Ez azt jelenti, hogy tök a gyökér, de dinnye a termés. Jók azok is, de a valódi dinnye teljesen más ízvilág – világított rá a különbség okára.

Az is kiderült, hogy a dinnye ízét nem a mérete határozza meg. Bár kopogtatják még azokat nagy ritkán a vevők, de lékelni – a jogszabályváltozás miatt – már nem szabad. – mi is kopogtatjuk, még kinn a földön a dinnyéket, de azt is látjuk végig, hogyan fejlődnek, érnek. Az idén, ahogy minden gyümölcs, így a dinnye is két héttel korábban ért meg, így amelyik érési ideje 60 nap, az is 45 nap alatt ért be – tudtuk meg a termelőtől.

A vevők egyébként megmondták, mi a dinnye lényege. Fülöp Lajos, aki a sárga- és a görögdinnyét is szereti azt mondta mind a kettő finom.

Két sárgadinnyét is vásárolt magának Eszter mama, aki azt mondta, az a jó amelyik ilyen „cseres” héjú. – Nem sima, nem gerezdes, hanem ilyen rücskös. Én turkesztáninak nevezem és nagyon szeretem, zöld bélű, finom és édes. Míg nemsokára le nem jár az ideje ezt esszük, majd csak aztán a görögdinnyét – mondta. Hozzátette, bár a sárgadinnyék most is nagyon finomak, de már nem olyan édesek, mint régen. – Én már nem mostani gyerek vagyok, de nagyon emlékszem, hogy kislány koromban még olyan édes volt, hogy majd összeragadt tőle az ember szája.

Fel is szeletelik, ha valaki csak ennyit kér. Kopogtatni lehet, de lékelni már nem szabad
Fel is szeletelik, ha valaki csak ennyit kér. Kopogtatni lehet, de lékelni már nem szabad

– A jó görögdinnye azt, amelyik igazán édes és onnan derül ez ki, nagyon érett, hogy már szét van válva – osztotta meg velünk tapasztalatait Hegedűs Irén, aki görögdinnyéért jött ki reggel a piacra.

A vásárhelyi piacon nem csak helyi, de medgyesegyházi termelők is kínálnak dinnyét.

– Nem a legjobb a termés az idén, igaz, ízre jó, de mennyiségre nem. A dinnye nem szereti a hirtelen időjárás változásokat, ezért termett kevesebb a szokásosnál. nagyon nem szereti a megváltozott éghajlati viszonyokat, azért lett áttéve saját gyökerűről tökalanyra, mert az jobban bírja a változásokat. én azonban azt tartom dinnyének, amelyik saját gyökerű, amely kevesebb termést, hoz, mint a tökalanyú. Ez a gazda bevételében is jelentkezik és kényelmesebb is – árulta el a medgyesegyházi Sajben Pál, aki már csak alig egy hektáron foglalkozik dinnyetermesztéssel. A kedvét azt is szegte, hogy a multik kilónként 35 forintot adnak érte.

A medgyesegyházi Sajben Pál dinnyéi. Már csak alig egy hektáron termeli
A medgyesegyházi Sajben Pál dinnyéi. Már csak alig egy hektáron termeli

– Medgyesegyházáról és a szomszédos Nagykamarásról valamikor 500 IFA platónyi dinnye utazott a budapesti és a szegedi nagybani piacra. Most egy vicc amennyit elhoztam ide. Sárgadinnyét is termelek, de csak magamnak, mert abban is a pultállóság lett a követelmény, miközben az a jó, melyben cuppan a kanál, s aki eszi, az kéri is azonnal a következőt – tette hozzá.

dinnyegörögdinnyeHódmezővásárhelymedgyesegyházasárgadinnyetermelővásárhelyi hírek