Halasztani kellett a döntést a reformátusok tulajdonigénylései ügyében

A szerdai közgyűlésen tárgyalták volna az Ótemplomi Református Egyházközség tulajdonigényét három, jelenleg a város tulajdonában lévő ingatlanra. Petrovics György aljegyző az előterjesztés előadáskor elmondta: az egyházközség kedden este fél nyolckor újabb iratokat nyújtott be az igényléshez. Bár az előterjesztésről így egyelőre nem döntöttek, így is nagy vita alakult ki az egyébként is hónapok óta mindkét oldalon heves indulatokat kiváltó ügyben.

Az Ótemplom körüli területrész, a védfalon belüli terület, és a Magtár – erre a háromra terjed ki az egyházközség tulajdonigénye, melyről a mai közgyűlésen döntöttek volna. Mint korábban írtunk róla, a törvény lehetőséget biztosít tulajdonjog rendezésére olyan területek esetén, ahol ezt korábban nem tudták rendezni és önkormányzati, állami tulajdonban maradtak. A kormány gondoskodott arról, hogy ismét meglegyen a lehetőség, hogy azoknál az ingatlanoknál, amelyek egyházi tevékenységhez köthetőek, újra igénnyel élhessenek az egyházak. A törvény erre több feltételt határozott meg, melyeknek egyszerre kell teljesülniük ahhoz, hogy az igény megalapozott legyen. Az igényről ezután első körben a közgyűlésnek kell dönteni.

Jelen esetben a hivatal álláspontja a megkapott dokumentumok áttekintése után az, hogy a törvényi feltételek nem teljesülnek, viszont az igénylő református egyházközség kedden este fél nyolckor újabb iratokat nyújtott be -mondta el a szerdai közgyűlésen Petrovics György aljegyző, aki hozzátette, ezeket az iratokat ugyan már átfutotta, de akkor tudnak csak megalapozott döntést hozni, ha ezeket részletesen is áttekinti még a hivatal. Döntést ezért egy későbbi közgyűlésen tudnak majd hozni.

Márki-Zay Péter elmondta: támogatja a napirend levételét, de az egyházközség területigényét semmiképpen. Szomorúan látja, hogy egy erős kisebbség Vásárhelyen belül – egyetlen egyházközség – próbál milliárdos vagyont kiszakítani a város tulajdonából, egy olyan törvényre hivatkozva, amely őt erre nem hatalmazza föl. Hozzátette, a katolikusokkal és a domonkos-rendi nővérekkel is sikerült a városnak megnyugtatóan megállapodnia.

Különösen fölháborító, mondta el a polgármester, hogy a Kossuth térnek olyan részére adták be az igényt a reformátusok, amely az épülő parkolóház szempontjából, a könnyű megközelíthetőség miatt fontos a városnak, azért, hogy az épülő parkolóházat mindkét oldalról meg lehessen kerülni. Most pont ott szeretnének a reformátusok 1500 m2-t kisajátítani. Kifejtette, hogy még ’90-ben sem ítélték meg úgy, az akkori kárpótláskor, hogy ez a terület az egyháznak járt volna – ahogy a Magtár épülete és a védőfal sem.

– fogalmazott a polgármester.

A vitában ezután mindkét oldalon erős kijelentések hangzottak el. Benkő Zsolt szerint a városvezetés háborút folytat egy iskolafenntartó, és ezzel együtt az odajáró több száz gyerek ellen, mire a polgármester elmondta, soha egyik egyházat sem támogatták még olyan mértékben Vásárhelyen, mint éppen a reformátusokat, Bán Csabáékat.

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

A napirendi pont levételét végül egyhangúlag megszavazták.

Akit érdekel a témával kapcsolatos nagy indulatokat kavaró vita, itt visszanézheti:

Bán CsabaBenkő ZsoltMárki-Zay PéterÓtemplomi Református EgyházközségPetrovics GyörgyVásárhelyvásárhelyi hírek