Háború: konvoj közeledik Kijevhez – Harkivban áldozatai is vannak a légitámadásnak – a NATO közvetlenül nem avatkozik be

Legkevesebb kilenc ember meghalt, köztük a hírek szerint egy háromgyerekes család, amikor Harkivban egy rakéta csapódott egy kormányépületbe. Kijev felé közeledik egy 64 km hosszú orosz katonai konvoj. A NATO nem küld harci gépeket Ukrajnába, mert az már háborús beavatkozás lenne. A forint közben rekordgyenge.

Dél körül már csak pár kilométerre volt az az orosz konvoj az ukrán fővárostól, amit műholdfelvételeken vettek észre. CNN-nek a Maxar arról számolt be, hogy a konvoj tankokból, páncélozott járművekből, vontatott tüzérségi eszközökből és egyéb logisztikai járművekből áll.

Rakéta csapódott egy harkivi kormányépület mellé. A támadásban a legfrissebb hírek szerint tíz ember meghalt, köztük egy háromgyerekes család és egy indiai személy is. A család autója egyébként a hírek szerint épp a becsapódás pillanatában haladt az úton. Óriási a pusztítás a környéken.

Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE / Reuters

A NATO és Lengyelország sem küld katonai gépeket Ukrajnába, mert ez már katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba. Ezt Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtóértekezletükön. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO nem akar a konfliktus részese lenni, kiállnak ugyanakkor Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küldenek.

Az Ukrán Vasutak azt javasolja állampolgárainak, hogy a magyar vagy a szlovák határ felé menjenek. Ugyanis ott gyorsan átléphetik az EU-országok határát. A kérést azzal indokolták, hogy a két uniós ország következő gyalogátkelőhelyei ugyanis nincsenek terhelve: Csap-Záhony, Ungvár-Kisberezna, Ungvár-Kisszelmenc, Munkács-Tiszaújlak, Beregszász-Asztély.

A Népszava információi szerint az Ukrajnából menekültek térítésmentesen vehetik igénybe az egészségügyi ellátást a magyar háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban. A Semmelweis Egyetem a honlapján azt írja, hogy minden akut, sürgős esetben biztosítja a menekültek ellátását.

Oroszország rendeletben tiltotta meg, hogy a a nyugati cégek és befektetők eladják az orosz cégekben levő érdekeltségeiket.

Szintén pénzügyi hír, hogy rekordgyenge a forint, 374,7 forintig gyengült az euróval szemben. Igaz, ez nem kivétel, ahogy írják, regionálisan.

Forrás: Telex

orosz-ukrán háborúUkrajna