Ha nem oltatják be magukat holnapig, nem dolgozhatnak tovább az egészségügyben

Holnapig be kell oltatniuk magukat az egészségügyi dolgozóknak, különben nem dolgozhatnak tovább. A kórházi főigazgatóság nem ad tájékoztatást, mennyi a beoltatlan. Vásárhelyen ápolókat és asszisztenseket venne föl a kórház.

A kormány július végén döntött arról, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező a koronavírus elleni oltás felvétele. Aki ennek nem tesz eleget – a kitolt határidő alapján szeptember 15-éig –, az nem dolgozhat tovább.

Arról egyelőre nincsenek pontos számok, hogy mennyien vannak oltatlanul a határidő lejárta előtt egy nappal, Balogh Zoltán, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is csak annyit tudott mondani 24.hu-nak az intézményvezetőkkel folytatott beszélgetései alapján, hogy van, ahol jól állnak, és csak néhány dolgozó nincs beoltva, és van olyan kórház is, ahol rosszabb a helyzet. De ha a szakdolgozói gárda csak néhány százaléka esik is ki az oltás hiánya miatt az ellátásból, az is jelentős gondokat okoz majd – figyelmeztet az elnök.

Az biztos, hogy az intézmények számon tartják a beoltatlan dolgozóikat. Róluk a 24.hu is kért adatot a kórházi főigazgatóságtól – egyelőre hiába.

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ több ápoló álláshirdetést is feladott az elmúlt hetekben, amelyeknél a jelentkezési határidő holnap jár le. A vásárhelyi belgyógyászatra, a krónikus belgyógyászatra és a sebészetre keresnek szakdolgozókat. Mellettük betanított munkást, takarítót, asszisztenst és laboratóriumi asszisztenst is keres az intézmény.

Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó KözpontKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Egészségügyi Szakdolgozói KamaraoltásOrszágos Kórházi Főigazgatóság