Ha nem indulnak be az állami beruházások, leépítés lesz az építőiparban

Éves szinten csaknem 13 százalék – ekkora zuhanást szenvedett el az építőipar 2023 novemberében. Nem meglepetés ez az érték, hiszen mióta Lázár János rálépett a fékre, folyamatos a visszaesés – írja cikkében az mfor.hu.

A portál azt írja, a kormányzat legkorábban az év második felében tudja csak elkezdeni a 2024-2026 közé tervezett nagy beruházásait. Ezek egy részére várhatóan az idei első negyedév végére születnek meg a szerződések.

Másrészt, hiába igyekezett megnyomni a lakáspiacot a kormány az átrendezett támogatási rendszerrel, ez nem garancia arra, hogy a pénz az új építésű lakások fejlesztőinél fog kikötni, elővásárlások formájában. Aki jogosult az új CSOK Pluszra, inkább jó állapotú használt otthont vesz, semmint vadonatújat. A falusi CSOK pedig nem akkora volumenű ingatlant érint, hogy ez számottevően meglökje az építőipart.

Tavaly már voltak kisebb elbocsátások a megrendelések visszaesése miatt, illetve azért is, mert az inflációt nem minden vállalkozás tudta áthárítani a végfelhasználóra – jegyi meg a lap.

Tavaly november végén az építőipari cégek szerződésállománya ötödével volt kisebb, mint egy évvel azt megelőzően. Ez legkorábban csak tavasztól kezdhet enyhülni, amikor tisztázódik az állami beruházások ütemezése, a magánpiacon meg az érdeklődést felváltják a tényleges megrendelések.

beruházáselbocsájtásokÉpítési és Beruházási Minisztériumépítőiparlakáspiacvállalkozások