Gyönyörű lett Vásárhely legújabb köztéri parkja

Korábban a sétány rész készült el, majd gyepszőnyeg is a helyére került, és immár a padok is várják a pihenni vágyókat abban a parkban, melyet a vége felé már romosnak látszódó Tóalj utca 13-13/a. ház helyére építtetett az önkormányzat.

Lang Ferenc egykori – a maga korában szakértelme miatt nagyra becsült – üvegműves háza helyén immár a város legújabb és legmodernebb pihenőparkja áll, padokkal, frissen ültetett fákkal és növényekkel, melyben leginkább azok pihenhetnek, akiket nem nyugtat meg a gyerekzsivaj, ezért nem a szemközti Népkertet választják.

A park kialakítása ugyanabba a koncepcióba illeszkedik, mint az azzal szomszédos – de a városvédő kőfallal elválasztott Rotary-sétány, vagy a Hősök tere virágokkal és növényszőnyeggel borított területéé. A növények csöpögtető rendszeres öntözése garanciát jelent a kiszáradásuk ellen.

A park helyén állt épület bontásának és a helyébe a minipark építésének oka, hogy 1963 óta építési tilalom alatt áll az árvízvédelmi kőfal újabb része váljon láthatóvá. Tavaly év végén lebontották a Tóalj utca 13-13/a. számú, egykor Lang Ferenc üvegműves tulajdonában lévő házat, melyet korábban a város vásárolt meg.

A romos állapotban lévő ingatlan elbontása csak azután kezdődött meg, hogy az épület baloldali, még éppen lakható részében élő családot elköltöztették. A bontás után a városvédő kőfalat is javítani kellett, ugyanis az egykori melléképület gerendáit is abba építették be annak idején. A leendő park körüli épületek tűzfalait teljesen rendbe tették, majd megkezdték a park építését.

Az idősebbek emlékezhetnek még rá, hogy a mostani Bagolyvár étterem épülete alatt is álltak házak a ’70-es évek végéig, illetve állt egy a kőfal azon gyalogátjárója mellett is, amely a Kaszap és a Szentkirályi utcák között van, s mind a mai napig „Szerelemlyuk„-nak nevezik. Az utóbbi lakóház helyén ma egy kis parkos rész, illetve egy adományozó jóvoltából felállított feszület áll.

Az árvízvédelmi fal egyébként a Kodály Zoltán utcától a Hősök teréig szabadon áll (kivéve a kórház melletti részt), ahogy szabadon van a Bagolyvár, illetve a Bocskai utcai rövid szakaszán is. Házak takarják (valószínűleg még több emberöltőn keresztül) a Tóalj utca, a Hódtótól derékszögben elváló szakaszát egészen a Bocskai utcai torkolatig.

Hódmezővásárhelypihenőparktóalj utca 13.Vásárhelyvásárhelyi hírek