Gyönyörű állatok és csodás gépek az Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

Már az első nap alaposan rácsodálkoztak a látogatók a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon látható állatokra, de még inkább a mezőgazdasági gépekre. Az utóbbiak ugrásszerűen fejlődnek, s néhány már hatalmas méretével is lenyűgözőnek bizonyult.

Míg a látogatók felnőtt része a lovakban, a húsmarhákban és a tehenekben gyönyörködött, addig az iskoláscsoportok tagjai vagy tejet kóstoltak, vagy kecskegidát simogattak, de olyan is akadt köztük, aki ugyanezt kiscsibével tehette meg. A nagyobbak a paripákat csodálták, de a családok szinte minden állatra kíváncsiak voltak.

– Nekem a legjobban ez a tehén tetszik – mutatott egy szép nagy agancsú szürke marhára a Dobozról érkezett Kallósi Zoltán, aki megijedt, amikor az bólintott egyet a fejével, s a szarvait nekicsapta a karám oldalának. Nem véletlen volt a szarva hegyén két fém kupak, s nem véletlen volt az sem kiírva többfelé is, hogy az állatok veszélyesek, így azokhoz nem szabad benyúlni.

Nagy sikert arattak a Dorozsmáról érkezett csacsik, melyek az ételsziget és a lóbírálat helyszíne közt álldogáltak – igaz nem szabadon.

– Nem láttam még ilyen kiskecskéket – árulta el a Hajagos Fanni, aki barátnőivel érkezett a kiállításra, ráadásul nem is a szomszédból, hanem Debrecenből. De akadtunk össze a helybéliek mellett körösladányi, miskolci, szombathelyi és győri látogatókkal, és persze voltak bőven románul, angolul, franciául, szerbül, oroszul, németül és arabul beszélők is. Jobbára nálunk tanuló egyetemi hallgatók.

Az állatok sikere most is vitathatatlan, de az idén mintha valamivel többen nézték volna meg a kiállított gépeket, mint a korábbi esztendőkben. Mondjuk volt is mit, hiszen a nagy, jó nevű, ismert gyártók mellett meglepő választékban jelentek meg az elektromos, az állattartást segítő, nagy teherbírású, de kis gépek, és a növénytermesztésben hasznosítható, igaz még hagyományosan dízelmotoros óriások.

– Nézegettem ezt a nagyobb traktor, meg azt a másikat is – mutatta a két gépet, egy németet és egy cirill betűset Haladi Zoltán, aki elárulta, hogy ha lesz traktorvásárlási támogatás, akkor lecseréli a már 20 éves Fiat traktorját. – Nincs vele semmi bajom, erős és ritkán hibásodott meg két évtized alatt, de a mai traktorokhoz képest nagy az óránkénti üzemanyag fogyasztása. Úgy számolom, ha új traktort veszek – állami támogatással – akkor gyorsan megtérül az ára. Persze függ ez attól, hogy milyen lesz az idei termés, mert a 2020-as aszályos esztendő óta egyszerűen nincs elegendő csapadék – sorolta szinte egy szuszra. Hogy pontosan hány hektáron gazdálkodik, azt nem árulta el, de a kinézett gépek már méretüknél fogva sem a pár hektáros földhöz valók.

Ahogy azt már megírtuk: WattBolt olyan kínai gyártmányú elektromos emelőgépeket hozott el, melyeket napelemekkel gyorsan fel lehet tölteni, s melyek egy töltéssel akár 8 órán át működnek.

– Ez az új technológia az építőiparban és az állattartásban is megjelent. Már léteznek a nagy kapacitású elektromos gépek, nem csak a rakodógépek, de a teherautóktól kezdve minden – mondta Urbán Tamás, a Wattbolt cég munkatársa. Hozzátette, az elektromos mezőgazdasági gépeket az emberek pihenőidejében újra lehet tölteni, hiszen léteznek olyan gyorstöltők, melyek egy óra alatt elvégzik ezt. – Az általuk most elhozott középkategóriás gép napi nyolc órás működése naponta 1500 forintba kerül, beleértve abba az akkumulátor amortizációját is.

Nos ezekre is rácsodálkoztak a nézelődők, ahogy arra a gépre, mely óriás kerekei magasabbak voltak, mint a legtöbb látogató, még akkor is. ha a legsudárabb növésűek felpipiskedtek.

A program szerint a ma délelőtti kutya- és világrekorder birkanyírási bemutató után vizsla, baromfi és halbemutatók zajlanak (az utóbbiak akváriumában akad egy-két meglehetősen óriás példány), délután fél 1-kor kezdődik a csikós bemutató, majd 1-kor a látványos tenyészmén felvezetés, és a holstein-fríz felvezetők ügyességi versenye. 2-től lesz a gidrán fesztivál, 3-kor a solymász bemutató, 4-kor a furioso-north star lóbemutató, 5-kor kezdődik a Czuczi Horses mén bemutató, és a Wilkfild kutyaiskola programja. Míg 6-kor bemuató fejés zajlik.

A részletes programok és pontos helyszíneik itt olvashatók.

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokHód-Mezőgazda Zrt.HódmezővásárhelyKiállításmezőgazdaságVásárhelyvásárhelyi hírek