Gyöngyösi Ferenc: Mi nem urizáltunk, nem herdáltunk

Gyöngyösi Ferenc megtartotta a szokásos negyedévente tartott fórumát a Csúcsi olvasókör épületében. Beszámolt az elmúlt három hónapban történtekről, kihangsúlyozva, hogy ez az utolsó, választások előtti lakossági fóruma. A város gazdasági helyzetéről is részletes tájékoztatást adott.

Gyöngyösi Ferenc képviselő beszámolt arról, hogy nemrégiben adták át ünnepélyes keretek között a Mester utcai játszótér szélén elhelyezett közösségi sütögetőt, amit nagyszámú környékbeli tisztelt meg jelenlétével. Elmondta, hogy megújult a Búza utca aszfaltrétege, és ezzel egyidőben az utca egyirányúsítása is megtörtént lakossági kérésre, amit az idő igazolt, tényleg ésszerű megoldás volt ez.

Az alpolgármester beszámolt a közvilágítás megújításáról is, amelynek során már folyamatban van 1763 lámpatest cseréje.

A Csúcsi Olvasókör környékén is számos változás történt, a járdát az épület körül felújították, egy parkolót is építettek. Gyöngyösi Ferenc kiemelte, hogy a közösség végezte a munkát, az önkormányzat csak az anyagot biztosította. Elmondása szerint a Csúcsi Olvasókör közössége fantasztikus munkát végez, több mint 200 környékbelinek biztosítanak valódi közösséget, rengeteg magányos ember tartozhat valahová általuk. Éppen ezért az önkormányzat civil szervezeteket támogató pályázatán is rendszeresen nyernek, de Gyöngyösi a képviselői keretéből is rendszeresen áldoz az olvasókör javára. Idén egy sátoralapot építenek az udvarra és egy sátrat is vásárol, amely lehetővé teszi a szabadtéri programok szervezését és lebonyolítását.

Parkolót egyébként a Magvető utcai ovinál és az orvosi rendelők Rárósi utcai részén is kialakítottak.

Mivel ez az utolsó negyedéves lakossági fórum választások előtt, a képviselő egy 5 éves összefoglalót is tartott, ahol röviden elsorolta mi minden történt a körzetében. Épült egy hulladékudvar, 118 lakást újítottak fel, több térfigyelő kamerát telepítettek a Dobó-Bibó-Janáky körzetben, aminek segítségével számoms illegális hulladéklerakót szüntettek meg.

Gyöngyösi Ferenc kiemelte a tömegközlekedés átszervezését, aminek segítségével a lakosok városkártyával ingyen utazhatnak, három járat megy óránként a körzetben, napi 30-szor lehet buszra ülni.

Megépült az Észak utcai közösségi ház is, amit már csak élettel kell megtölteni.

Gyöngyösi Ferenc beszámolt a kulturális kínálatról is, illetve a lakosság számára szervezett szórakozási lehetőségekről. Elmondta, hogy idén kétnapos majális volt, május végén-június elején 3 napos sörfesztivál lesz, ahol 8 féle kézműves sör és 9-10 féle gyári sör várja majd a szórakozni vágyókat. Augusztus 20-ra is készülnek már, ez idén ötnapos lesz, és már biztosan fellép a régi Experidance az Omega: Gyöngyhajú lány produkciójukkal, de szimfonikusok is lesznek és a számos nagykoncert a legváltozatosabb műfajokban. Elindult a Kultúr-Tér is, minden hétvégén alkalom nyílik az ingyenes szórakozásra.

Gyöngyösi beszámolt a város pénzügyi helyzetéről is. A megörökölt 10,7 milliárdos adósságból 7,2 milliárdot visszafizettek úgy, hogy közben számos saját forrásból finanszírozott fejlesztés is megvalósult. . „Mi nem herdáltuk el a pénzt, nem urizáltunk” – hangsúlyozta, majd arra kérte a résztvevőket, képzeljék el mennyi utat és járdát lehetett volna felújítani a 7,2 milliárd forintból. A városnak 1,2 milliárd forintja le van kötve, és jelenleg a számlán 400 millió forintnyi pénzeszköz is a rendelkezésre áll, úgy, hogy a jelenleg futó út- és járdafelújítások, illetve a közvilágítás megújításának nagy része ki van már fizetve. Összegezve: a város gazdasági-pénzügyi helyzete stabil.

A képviselő azt is elmondta, hogy a jelenlegi városvezetés tagjai nem csak kampányszerűen foglalkoznak a várossal, ő például azzal a baráti társasággal, akikkel több éve segítik az idős, rászoruló lakosokat 2019-ben éppen választás után két héttel tettek rendet egy óvoda udvarán. Évekig vágta a játszótéren a füvet, a ciklus közepén. „Egy jó gazda nem csak időszakosan foglalkozik a rábízott településsel” – fogalmazott. 

Csúcsi OlvasókötGyöngyösi FerencHódmezővásárhelyLakossági fórumönkormányzati választások