Gyöngyösi Ferenc: Az iparűzési adó megduplázásához 12 Villeroy kell jöjjön Vásárhelyre

Gyöngyösi Ferenc jelenleg alpolgármester, képviselő, ugyanakkor a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje. Ugyanabban a körzetben indul, mint ahol eddig is képviselte a lakosságot. A Mester utcán tartott kampányfórumot.

Gyöngyösi Ferenc az egy órás fórumon hosszasan sorolta körzetbeli munkájának eddigi eredményeit. Elmondta, hogy 2019-ben megtisztelő volt Márki-Zay Péter csapatába bekerülni, egyben megköszönte az azóta is tartó bizalmat. A fórumon Gyöngyösi beszámolt arról, hogy két éve kapta a felkérést az alpolgármesterségre, és mert addig a pénzügyi bizottságot vezette, megkapta a város gazdasági feladatainak koordinálását. Számos olyan számmal szembesült, amelyet felháborítónak tart az előző városvezetés részéről. Ilyen az a 10,7 milliárdos tartozás, ami az előző városvezetések felelőtlen gazdálkodása miatt halmozódott fel, ebből már 7,2 milliárdot visszafizettek úgy, hogy közben az önkormányzat „nem a kormány kedvence”. Gyöngyösi Ferenc elmondta, hogy egyetlen megyei jogú városként nem kapott Vásárhely kormányzati rezsitámogatást.

Egy társasházi hasonlat

„Némely kritikus hang azt mondja azért nem vagyunk támogatott város mert polgármesterünk gyakran fogalmaz meg éles kritikát” – mondta. Majd egy egyszerű példával illusztrálta, hogy miért nem lenne szabad a kormánynak kivételt tennie.

„Ha társasházban lakom, lehetek a legnagyobb szájú, legkellemetlenebb szomszéd, a közös képviselő nem teheti meg, hogy csak az én ajtóm körül nem festi le a falakat, ha lépcsőházfestésről van szó, úgy, ha én rendben fizetem a közös költséget.”

Elmondta, hogy becsléseik szerint mintegy 600 millió forintot tartott vissza a kormány Vásárhelytől.

Alpolgármesterként Gyöngyösi Ferenchez tartozik a kultúra és különböző programok szervezése is. A fórumon elmondta, hogy az addigi kulturális programok elég sablonosnak tűntek számára, ezért próbált innovatív ötletekkel előállni. Így történt, hogy a 2022-ben elindított térmozi 2023-ra Kultúr-Térré nőtte ki magát. A programsorozat egész nyáron tartott, minden hétvégén színvonalas szórakozási lehetőséget nyújtva Vásárhelynek, legyen az mozi, színház, koncert vagy közéleti beszélgetés. Az alpolgármester azt is elárulta, hogy jövő héten indul újra a Kultúr-tér.

Az idei évben elindult a Szabó Magda Kamaraszínház is, amely minden szombaton színházélményt nyújt a vásárhelyieknek, nagyon baráti áron.

Gyöngyösi Ferenc azt is elárulta, hogy a polgármester gyakran gratulál neki és csapatának egy-egy rendezvényen, de ez a csapat valójában egy kollégát jelent. Igaz, mostanra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is szorosan együttműködik velük a programok szervezése kapcsán. Ennek legékesebb példája a tavaly augusztusi borfesztivál volt, amit 10 naposra szerveztek és nagy sikere volt. Éppen ezért most már tavasz végére, május 31 – június 2 között sörfesztivált is szerveznek.

Télen a hóágyú volt a nagy ötlet, ezért kapott hideget-meleget, de végül nagy siker lett, mondta. Így azok a gyerekek is kipróbálhatták a szánkózást, akiknek másként nincs esélyük erre.

Tetszenek az ellenfelek ígéretei, de…

Gyöngyösi Ferenc elmondta, hogy nagyon tetszenek neki ellenfeleik ígéretei, de ahhoz például, hogy az iparűzési adót megduplázzák, 12 Villeroy nagyságú vállalkozásnak kellene Vásárhelyre jönnie.

„Mi szeretnénk tovább menni a megkezdett úton, ha Önök is úgy érzik, hogy jó az amit teszünk, hogy becsülettel, hittel szolgáljuk önöket, kérjük támogassanak.”

A fórumon részt vett Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is, aki egyrészt elismerően szólt alpolgármesteréről, másrészt szintén hosszan sorolta a családbarát, környezettudatos, biztonságos városért tett fejlesztéseiket.

Kiemelte, hogy a KSH mérésében a megyei jogú városok közül közvetlenül Szeged után tizedikek lettünk a rangsorban, de három területen első helyezést ért el Hódmezővásárhely. Első lett a város a hulladékgazdálkodás tekintetében, a zöldterületek gondozásában – aminek felelőssége szintén Gyöngyösi Ferenc alpolgármesteré – és első lett a tömegközlekedésben is, köszönhetően az átalakított, városkártyával ingyenes buszközlekedésnek.  

Márki-Zay Péter kihangsúlyozta, hogy a KSH ugyan nem nézte ezt az adatot, de Vásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város. Tavaly két autót loptak el, de csak azért, mert mindkettőben bent felejtették a kulcsot.

Márki-Zay elmondta, hogy mostani ellenfele, Grezsa István 2019-ben nem merte felvállalni a VTV újraindítását, ők megtették, és most abból a költségvetésből, amiből a anno a városi televízió működött működik a teljes Vásárhelyi Médiacentrum a VTV mellett portálunk, a Vásárhelyi Valóság újsággal együtt.  

Márki-Zay Péter élesen bírálta ellenfeleit is, amit az oldalán közzétett videóban meghallgathatnak:

Béke-telepGyöngyösi FerencHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa Mozgalomválasztás2024