Gulyás Gergely megállapította, hogy a Versenyhivatal végzi a dolgát

Egyelőre még nagyobb az árstopok előnye, mint az a hátrány, amely a gazdasági versenybe való beavatkozás következménye – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Gazdasági Versenyhivatalnál tett látogatása után.

A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy a hivatal tájékoztatást adott neki az élelmiszerárstopokkal kapcsolatos ellenőrzésekről. Gulyás azt is mondta, hogy

„minden egyes árstop lejárta előtt a kormány időben dönt az intézkedésről”.

Ennek némileg ellent mond, hogy az üzemanyagárstop szigorítását bő egy órával az intézkedés hatályba lépése előtt jelentették be, a teljes kivezetésnél mindössze fél óra állt az érintettek rendelkezésére. Tavaly ősszel, amikor a burgonyára és a tojásra is kiterjesztették az ársapkát, este 11-kor jelent meg a rendelet arról, hogy másnaptól már az egy hónappal korábbi áron lehet csak eladni.

A kancelláriaminiszter a versenyhivatalnál az MTI beszámolója szerint arról beszélt: „A gazdaság szempontjából atipikus időszakot élünk, a legnagyobb leküzdendő nehézség az infláció, amely mögött elsősorban nem a magyar gazdaságban, hanem a világgazdaságban lévő okok húzódnak meg. A háború, és az arra adott szankciós válaszok miatt egekbe szöktek az energiaárak, és ez majdnem minden termék árában meglátszik.”

Az üzemanyagárstopot valójában a magyar kormány 2021 novemberétől alkalmazta, az élelmiszerárstop bevezetéséről pedig 2022 januárjában született döntés. Ezek mind az ukrajnai háború kitörése előtt történtek.

A miniszter azt is kiemelte, hogy a GVH munkája – többek között az árstopok miatt beindított gyorsított ágazati vizsgálatokkal

„professzionális, minden befolyásolástól mentesen zajlik”.

Ezt Rigó Csaba Balázs, a hivatal elnöke is megerősítette, mikor közölte: „a hivatal független a kormánytól, de nem független a jó kormányzástól, az Országgyűlés alá rendelt állami hatóságként foglalkozniuk kell olyan problémákkal, amelyek a magyar embereket jelentősen érintik, ezek között az inflációval. Az inflációval azért foglalkoznak, hogy a piacok jól, és a magyar emberek javára működjenek”.

Az elnök szerint már a GVH határozott fellépésének is van visszatartó ereje. Például miután a GVH január 20-án tejipari ágazati vizsgálatot indított, majd a tartós élelmiszeripar piacát is vizsgálni kezdte, ezeken a területek árcsökkenés indult be – magyarázta.

áremelkedésGazdasági VersenyhivatalGulyás Gergelyinfláció