Gulyás Gergely azt mondta Márki-Zay Péternek, nem lesz politikai alapú diszkrimináció

Ma fogadta a megyei jogú városok polgármestereit Budapesten Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az egyeztetés témája az iparűzési adó megfelezése miatt keletkezett hiány kompenzációja volt, erre az elhangzottak szerint a kormánynak nincs forrása. A megbeszélésen hangsúlyozták továbbá, hogy későbbi tárgyalásoktól függetlenül a további 11, ellenzéki városnak is meg kell kapnia azt a támogatást amit karácsony előtt a fideszes vezetésű megyei jogú városok megkaptak. A kormány jelenlévő képviselői erre úgy reagáltak, hogy semmilyen politikai alapú diszkriminációt nem terveznek. Márki-Zay Péter polgármester a találkozó után nyilatkozott a Vásárhelyi TV-nek.

A polgármester, összhangban Szabó Zoltán Ferenc szentesi polgármesternek a Vásárhelyi Médiacentrum részére elmondottakkal elárulta, hogy amit ma megtudhattak az az, hogy a kormány eddigi határozatai alapján csak a 25 ezer fő alatti települések kompenzációjára van egyelőre forrás. Döntés a megyei jogú városok esetében csak áprilisra várható.

Addig minden várossal külön fognak megbeszéléseket folytatni, ezt már korábban is megígérték, akkor januárra, most azt mondták hogy ez március végén fog megtörténni, mondta Márki-Zay. Addig tehát, tette hozzá, marad a bizonytalanság, egyelőre sem ígéret sem fedezet nincs a kompenzációra.

A jövő hetet követően fog sor kerülni ezekre a megbeszélésekre, át fogják tekinteni minden egyes településnek a költségvetését. Elmondása szerint azt is megígérték, hogy nem csak a működési nehézségeket fogják orvosolni az egyes települések tekintetében, hanem hangsúlyosan kezelik a fejlesztési kérdéseket is, és ezeket minden városnál, politikai oldaltól függetlenül támogatni fogják.

Gulyás GergelyMárki-Zay Péterönkormányzatiság