Gulyás Gergely: 4 millió beoltottnál további enyhítések lesznek, 5 millió beoltottnál jöhetnek a lagzik

Gulyás Gergely szerint a 4 millió oltott személy pénteken meglehet. A kijárási tilalom kezdete ez esetben éjfélre módosul. A vendéglátó helyek belső terei is megnyílnak az oltási igazolvánnyal rendelkezők és 18 év alatti gyermekek előtt. Megnyílnak az állatkertek, vadasparkok, színházak, mozik.

A büntető törvénykönyvet módosítják, a közokirathamisításnak egy minősített, a védettségi igazolvány bemutatásának esetével. A szolgáltatás nyújtójának és a helyiség bérlőjének a felelősségét is vizsgálni fogják, 100 ezer forinttól, 1 millió forintig is terjedhet a büntetésük, 1 éves bezárásig.

A kormány a lakodalmakra vonatkozó tilalmat az 5 millió beoltottnál, számításaik szerint május 3. hétvégéjétől, engedélyezhetik.

Gulyás szerint a védettségi igazolványhoz gyorsan hozzá lehet jutni. A háziorvosoknak, ahogy elmondta, az oltások tényét fel kell tüntetni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (eeszt). Ha ott az oltottság ténye megjelenik, akkor a vakcinaigazolvány, amelyet a Belügyminisztérium készít, 10 napon belül eljut az oltotthoz, mondta. Ennél előfordulhat hosszabb idő. Ezt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciójának nevezte.

A külügyminiszter kétoldalú tárgyalásokat fog kezdeményezni országokkal, a védettségi igazolások kölcsönös elismertetése céljából, mert meglátásuk szerint az uniós szabályozás soká fog megszületni.

Az Európai Unió helyreállítási alapjával kapcsolatban a miniszter azt emelte ki, hogy Magyarország hitelt nem kíván felvenni, mert a válságot sikerült erős gazdasággal kihúzni, mondta. A felhasználásra váró alapbéli pénzből az egészségügyet és a fenntartható zöldközlekedésre kívánja fordítani.

Azt is hozzátette, a helyreállítási alap vissza nem térítendő kerete kisebb a korábban bejelentetteknél, de ennek ellenére, ha nem is uniós pénzből, de a korábban beígért egyetemi fejlesztések megvalósulnak majd.

Gulyás Gergelykormányinfooltásvédőoltás