Groteszk lehúzós hirdetés terjed a Facebook-on

Remélem, Önök sem dőlnek be ilyen átlátszó lehúzási kísérletnek, inkább nevessük ki együtt!

Ma este ez jött szembe a Facebook-on:

Először valami elvont mémnek hittem, aztán rájöttem, hogy nem az. A gagyisított betűk a 2010-es évek eleji idézetes oldalakat idézik, a poszt szövege szerint 1000 iPhone Pro szoftvert (!!!) kínál a Posta. A kép egyébként ugyanígy szerepelt a lehúzás észak-macedón változatánál az ottani posta logójával:

Forrás: libertas.mk/

Ott a helyi média szerint – már ha jól értem a Google fordító alapján – márciusban futott a helyi verziója a lehúzásnak és a bankkártyaadatokat is kicsalta a végén valahogy.

Akit nem zavart meg se a magyar állami cég neve alatt a kamu blokkon szereplő angol cím, sem, hogy az iPhone egy hardver, és kattint, az könnyen lehangolódhat, itt már csak tíz nyertes lehet, akik között természetesen mi is ott vagyunk:

Maga a mögé felhúzott Facebook-oldal elég igénytelen, leloptak néhány random emlékbélyeget, hogy legyen még két bejegyzés, nagyon nem törték magukat, hogy valósnak tűnjön a „Magyar Posta Blog”.

Szóval a weboldal. Ezután kattintgatnunk kell a megint csak nem magyarországon szokásos dizájnnal rendelkező borítékokra, ahol természetesen harmadjára találjuk el és leszünk a szerencsés nyertesek. A kamuoldal egyébként egy közösségi felületeket elérhetőségeit összegző osztrák gyűjtőoldal felületét használja.

Innen nem jutottam tovább, hogy a vírusirtómnak vagy a böngészőmnek volt annyi esze, hogy ne engedjen azt nem tudom, de mindenesetre én megnéztem ezt a csodát, hogy Önöknek már ne kelljen.

ami az itt leírtak szerint még csak annyira megy ki, hogy utaljunk a „postaköltségért” (a postának), de nem lepődnék meg, ha nemsokára a magyar verzióban is a bankkártyánk biztonsági adatait is elkérnék.

Legutóbb egy hasonlóan tört magyarságú és visszafogott igényességű lehúzó oldal csalói a NAV adó-visszatérítése kapcsán állították, hogy még a bankkártyám hátulján lévő, online fizetéshez szükséges biztonsági kód is kell nekik, hogy pénzt tudjanak nekem adni. Aha. Ja, ugyanitt nem terjeszti az 5G sem a koronavírust, nem laborban állították elő, de a Földet három sárga csiga tartja mozgásban, akik néha tényleg osztogatnak ingyen iPhone-t, de mostanában nem, mert dühösek a karantén miatt.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a csalók a fent látható kamu fotó mellett indítottak egy azonos nevű oldalt egy másikkal, amelyik szintén az észak-macedóniai lehúzás eszköztárából való. A képen egyébként AirPods és Apple Watch is látható, az Amazont is valahogyan belekeverték és a Cetelem Bank figuráját tartalmazó szórólapok is vannak.

Az alábbi kép szintén egy ottani lapból származik, ezek alapján már az is sejthető, mi lesz a harmadik fotó, amire lecserélik a bűnözők a posztot, miután ezt is kitettük. Nálunk egyelőre most csak ez a hirdetésük fut.

Forrás: centar.mk

Emellett kiraktak még néhány, a posta tényleges oldaláról lelopott képet, ezek egyike elvileg a levélkézbesítés megújulásáról szólna, de természetesen az ez alatti link is ugyanerre, a fent bemutatott kamu oldalra vezet. Ami érdekesebb, hogy a magát a Magyar Postának kiadó oldalt nem tartja a közösségi irányelveivel ellentétesnek a Facebook.

Természetesen jeleztük a Postának is a csalást.

hoaxkamulehúzás