Grezsa-könyvtár épül a Bethlenben

Grezsa Ferenc irodalomtörténész, a Bethlen egykori igazgatója személyes könyvtárának alakítanak ki helyet a Bethlen Gábor Református Gimnáziumba, miután a könyvgyűjtemény az idén 300 éves iskolának adományozta a család.

Az 1991-ben elhunyt Grezsa Ferenc 1957-től tanított az akkor Bethlen Gábor Gimnázium néven működő patinás középiskolában, melyet 1962-től igazgatóként irányított. 1975-től egészen 1984-ig a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola tanszékvezető tanára volt, 1976-ben lett tagja a Szegedi Akadémiai Bizottságnak és a Magyar Írók Szövetségének. 1978-tól a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság tagjává választották. 1981-től a gyermekeknek szóló Kincskereső főszerkesztői munkáját is ellátta. 1984-től a József Attila Tudományegyetem docenseként dogozott, 1990-től egyetemi tanárként.

Közreműködött Juhász Gyula művei kritikai kiadásában és a Németh László életműsorozat egyes köteteinek megjelenésében. Az utóbbi kutatójaként 1979-ben jelent meg a Németh László vásárhelyi korszaka, 1985-ben a Németh László háborús korszaka, 1990-ban a Németh László Tanú korszaka című tanulmánykötete.

Műkritikusként, esszéíróként és szerkesztőként is maradandó életművet hagyott maga után. Egykori könyvtárát családja adományozta a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak, s az iskola az méltó helyen a földszinti utolsó termekben helyezi el, jelenleg is itt alakítva ki a Grezsa-termet.

A könyvhagyatékot egyébként a bethlenes közösségszolgálatos diákok dolgozták fel, a leendő könyvtár bővíthető polcrendszert kap. A Grezsa-könyvtárat a tervek szerint októberben avatják majd fel.

Bethlen Gábor Református GimnáziumgrezsaKönyvtár