Grezsa István megépítené a tudásközpontot a Kossuth térre

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Nagy Gyöngyivel a belváros képviselőjelöltjével közös vasárnap délutáni fórumán egy, a Kossuth téri „gödör” sorsáról kérdezőnek azt válaszolta, ha újra megnyílna a Modern Városok Program, akkor ő is megépítené oda a tudásközpontot. A polgármesterjelölt és a képviselőjelölt több más közérdekű kérdésről is szóltak.

A mintegy félszáz érdeklődő előtt a Szent Antal és Petőfi utcák találkozásánál vasárnap délután tartott választási fórumon Nagy Gyöngyi, a Fidesz-KDNP belvárosi képviselőjelöltje, aki bemutatkozásként elmondta: Vásárhelyen született és ezért a városért dolgozott eddig. – Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan emberek között foroghattam, akik a városért tettek. 2018 előtt virágzó Vásárhelyen éltem, soha nem jutott eszembe, hogy elhagyjam. A városom szolgálatába akartam állni – mondta.

Változás kell

Hozzátette: a 20. század azon korszaka érdekelte, melyet korábban elhallgattak. 2022-ben ledoktorált. Dolgozott az Emlékpont történészeként, ahol azt tapasztalták a kollégáival közösen, hogy a vásárhelyieket az érdekli, ami itt történik. – Olyan kulturális pezsgés volt akkoriban, ami most nyomokban sincs. Ha bizalmat szavaznak, legfontosabb célom az lesz, hogy ne csak a kultúrát, de az életet is visszahozzam a városba – ígérte. Azt is elmondta, hogy 2018-ban – a városban beállt fordulat miatt – otthagyta az Emlékpontot és a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola tanára lett. A keresztény értékrendet akarja átadni, amit fontosnak tart.
– Nincs más megtartó gyökerünk, mint amit elődeink megtettek. A munkából fakadó teljesítmény elismerésére törekszem és ebbe nem fér bele, hogy egyesek véleménydiktatúrát követnek és csak rombolnak. Azok is elszenvedik ezt, akik 2018-ban és 2019-ben is a jelenlegi polgármester mellett szavaztak – mondta Nagy Gyöngyi. – Önökön múlik, hogy folytatódik-e, ami most zajlik vagy változtatnak rajta a város jövője érdekében. Június 9-én ráébreszthetjük arra a vásárhelyieket, mi történt velünk 2018-ban. Arra vállalkozunk, hogy aki itt él, dolgozik, családot nevel, boldog legyen – utalt a Fidesz-KDNP jelöltjeire.

Közlekedési reform

Programjára kitérve azt mondta, biztonságosabb közlekedésre van szükség a Petőfi és a Szent Antal utcai csomópontban, ezt körforgalom építésével oldaná meg. Felújítaná a kriminális állapotban lévő csengettyűközi és Oldalkosár utcai szervizutakat, felújítaná a Szegfű utcát, folytatná a belváros 2012-ben, Almási István és Lázár János által megkezdett rehabilitációját. Élettel teli főteret szeretne, hogy ne az üres üzleteket lássák, akit leszállnak a tram-trainről.
Grezsa István, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje jó szívvel ajánlotta Nagy Gyöngyit, majd elmondta, hogy a ma városnak nincs szövetségese, ezért kell a változás Vásárhelyen. Úgy látja, a belső béke megteremtésére van szükség, mert egy megosztott városba senki sem jön szívesen. – Orbán Viktor miniszterelnök itt járt tegnap a városban és megerősítette, szeretné felújítani a régi szövetséget a kormány és Vásárhely között.

Félszázan vettek részt Grezsa István és Nagy Gyöngyi fórumán. Kérdeztek is.

A fórum résztvevői több témában is kérdezték a jelölteket. Volt, aki azt tudakolta, hogy tudnak-e változtatni a rossz vásárhelyi életérzésen? A világi viták ugyanis már a gyülekezeteken is eluralkodtak – panaszolta egyikük.
Grezsa István erre azt mondta: a megosztottság sehova sem vezet. Megígérte, ha polgármesterré választják, az is jól fog járni, aki ellenük szavazott. – Nem egy politikai ellenféllel vetélkedünk, hanem egy szektával. Ha a vezetőt legyőzöm, a szekta is megszűnik – mondta.
A külső Rárósi út felújítására most is rákérdeztek azzal, hogy oda normális aszfaltot kellene végigteríteni, nem csak foltozgatni a meglévőt. Grezsa István erre azt mondta, hogy az számára a leginkább dühítő, hogy az út felújítása benne volt a Modern Városok Programjában. – Nagy teherbírású kerékpárút épült volna 117 kilométeren, de a kisajátításokkal 4 éve nem haladt a város, ezért az erre szánt pénzt visszavonta a kormány. Pedig ez lenne az egyik legfontosabb, hiszen, ha megvalósulna, akkor befejeződne a tervezett mezőgazdasági korgyűrű építése, mely egy részét Székkutas már megvalósította.

Mindenhol érezni a durvaságot

A helyi békétlenségre hozott példát az egyik hozzászóló, aki azt panaszolta: egy ismeretlen hölgy az egyik gyógyszertár előtt odament hozzá, megkérdezte mit csinál ott, majd az leordította. A hozzászóló szerint rosszabb a helyzet, mint a kommunizmus idején.
Grezsa István erre azzal reagált, a durvaságot a kisboltban, a rendelőben a kocsmában is érezni. A közgyűlésen is durva a hangnem.
Rákérdeztek a tömegközlekedésre: a polgármesterjelölt a Joványbuszról, melyet roncsderbynek nevezett, azt mondta, az nem megyei jogú városhoz méltó. – Ezt a fajta szolgáltatást nem kérjük, de a szolgáltatást fenntartjuk – tette hozzá.

Nagy Gyöngyi magáról és a belvárosi problémák tervezett megoldásáról is szólt

Volt, aki szerint a belvárosi 30-as övezet nem tette lendületessé a közlekedést, mert nem tudják az arra vonatkozó Kresz-szabályt a közlekedők.
Grezsa István erre azzal reagált: felül kell vizsgálni a belváros közlekedési rendjét, mert, ami most van, az nem jó. – A Kistópart utcai Stop-táblát biztos levetetem, mert az csak a büntetésről szól és mellesleg be kell fejezni a Tóth malom utcát, de rendesen, kerékpárúttal.

Park helyett mélygarázs

Mi lesz a sarokház cukrászda előtti területtel? – kérdezett rá egy másik érdeklődő.
Grezsa István azt válaszolta: reméli, hogy a város minél hamarabb kijön az elbaltázott szerződésből. – A polgármester úr fejében csak az van, hogy épít oda egy parkot egy szökőkúttal és ezzel megakadályozza az oda tervezett tudásközpont építését. Ez egy vasbeton szerkezetű nagy üvegfelülettel rendelkező épület lenne 300 beállásos mélygarázzsal. Több városban is van ilyen a történelmi épületek mellett, ahogy a budai várban is visszaépülnek a korabeli épületek, de modern acélszerkezettel – mondta kiegészítve azzal, hogyha lesz lehetőség, hogy újra megnyíljon a Modern Városok Program, a tudásközpontot ő is megépítené.

Hozzátette: felül kell vizsgálni a jelenlegi belvárosi parkolási rendet. Ígérte, hogy a parkolási díjakon keresztül megpróbálják leterelni az autókat a mélygarázsokba, beleértve ebbe a Ginkgo Hotel alattit is. Azt mondta, hogy a piacnál azonban nem vezetnék vissza a parkolási díjat.
A parkolási helyzet megoldására a Sarokház mögött megépítik a 300 helyes parkolóházat és kinyitják a közlekedést az Oldalkosár utca felé.

Egy újabb, a bűzre panaszkodó fórumozó kérdésére elmondta, az ATEV maga kezdte modernizálni a telepet, hogy a szaghatása megszűnjön. A komposztálót most telepítik át.
Szennyvíztelep felújítására pedig azért lenne szükség, mert a jelenlegire ráférne a korszerűsítés és bővítés, mert az már nem tud befogadni új ipari létesítményeket.

belvárosFórumGrezsa IstvánHódmezővásárhelykörforgalomNagy Gyöngyitudásközpontvásárhelyi hírek