Grezsa és Márki-Zay közt dőlhet el a küzdelem

A szokottnál is érzelemdúsabbnak bizonyult a szavazás ma Vásárhelyen, legalábbis ez derült ki, abból, amit a szavazatukat leadóktól tudtuk meg, több, a városi különböző helyein lévő szavazókör környékén. A kiemelkedően magas részvételi arányt az emberek a két legnagyobb erő mozgósító szavának, a(z abc sorrendben) a Fidesznek és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak tudják be. A képen a piac mellett a voksolás is belefért a reggelbe a Szent István Általános Iskolában berendezett szavazókörben.

Senki sem merte biztosra megjósolni, hogy ki lesz Vásárhely polgármestere a mai helyhatósági választás eredményeképp, ahogy azt is alig tudták, hogy a most megválasztott polgármester és közgyűlés a munkáját nem kezdheti meg közvetlen a választások után, ahogy tehette azt eddig, ugyanis a jelenlegi mandátuma októberig tart. Azt azonban szinte mindenki biztosra vette, hogy a négy polgármesterjelölt, azaz (abc sorrendben) Balog Norbert, Grezsa István, Kovács Pál és Márki-Zay Péter közül a Mi Hazánk és a Kőfal Egyesület által támogatott polgármesterjelöltek nem rúgnak labdába, a mérkőzés Grezsa István és Márki-Zay Péter között dől el.

Dúltak az érzelmek: Márki-Zay Péter kilincsre akasztott szólólapjait valaki összegyűjtötte, szétszaggatta, majd az utcán szórta szét

– A 2018-es időszaki polgármester választáson kapott pofon után a helyi Fidesz 2019-ben sem tudott polgármestert adni, viszont Márki-Zay Pétert és a jelenlegi testületet ott mocskolja a Promenád és a Rádió7, ahol csak tudja. Hogy ki hisz nekik, azt nem tudom! Ráadásul, szerintem, már a jó szándékú szavazóbázis is elfordult a Vásárhelyen kétszer is hoppon maradt, így erősen frusztrált pártnak. Hogy aztán a kemény mag mellett hányan lesznek, akik az egyébként általam tisztelt Grezsa Pistára szavaznak, azt meg sem merem, tippelni. Biztos nagyon sokan – mondta Kiss Péter, akivel a Szent István téren futottunk össze, már azután, hogy leadta a voksát – kapaszkodjanak! Balog Norbertre. Hogy miért őrá, azt azonban nem akarta megindokolni.

– Hazafias kötelességemnek éreztem, hogy voksoljak, ahogy megtettem ezt minden eddigi választáson, még akkori is amikor csak a Hazafias Népfront jelöltjei közül lehetett választani. Most arra a polgármesterjelöltre szavaztam, aki városvezetőként már bizonyította, hogy szociálisan érzékeny, hiszen önkénteseivel rendszeresen oszt étel már vagy két éve a szegényeknek, aki a cigányokat ugyanúgy emberszámba veszi, mint a nem cigányokat és aki nem csak báb egyvalaki kezében – ezt már Ica néni árulta el, azt kérve, hogy csak a keresztnevét írjuk le.

– Nincs más megfelelő jelölt, mint Grezsa doktor úr, ha nem ő nyer, akkor Vásárhely továbbra sem kap egy fityinget sem a kormánytól, s marad a helyben topogás – közölte a Városház utca szavazókör előtt egy idősebb – a neve elhallgatását kérő – férfi, mire – jól mutatva, milyen pattanásig feszült a vásárhelyi választók idege – szinte azonnal rákontrázott egy hasonló korú asszony, mondván: senki sem akarja, hogy visszatérjen – akár álruhában – az a városvezetési stílus, mely a helybéliek megfélemlítésére, az ellenük kritikát megfogalmazó megtiprására, állásukból való kirúgásukra építette a hatalmát.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium szavazóköre. Folyamatosan érkeztek a választásra jogosultak

De akadt olyan választó is, aki azt panaszolta, hogy a szomszédai hetek óta azt duruzsolják a fülébe, ha Grezsa nyer, akkor majd felemeli a nyugdíjakat. – Aki ezt elhiszi, az bolond, hiszen a nyugdíjhoz nincs köze a polgármesternek, sőt a városnak sem.

Sok szavazó, amikor megtudta, hogy újságíró érdeklődik arról, mi alapján választott a jelöltek közül nem akartak semmit sem mondani, majd off records, azaz csak úgy beszélgetés közben meg is indokolták: nem akarják, hogy véleményükből később nekik vagy családtagjaiknak bajuk legyen.

– Nekem nem jött be a Fidesz álcukiság kampánya, pedig a Facebookon hirdetésként minden jelölt videóját megnéztem. Márki-Zay pedig szerintem például a pedofilos plakátjával túl agresszív volt. Kovács Pali eszét tisztelem így látatlanban is, de a kőfalról és a vásárhelyi temetőkről szóló videója célját nem értettem. Balog Norbert Mi Hazánkja pedig remélem soha nem jön el, annak ellenére, hogy szimpatikusa jelölt a város gazdasági fellendítését célzó programja. Hogy kire szavaztam, azt nem árulom el, de azt igen, hogy elsőként a európai uniós parlamenti választás szavazólapján tettem X-et a Tisza Párt neve mellé – sorolta meglátásait a szintén inkognitót kérő Ferenc.

Balog norbertFideszgrezaa IstvánHódmezővásárhelyKovács Pálmárki-zay pátermindneki magyarországa mozgalompolgármestervásárhelyi hírek