Greenfield: közvetlen uniós forrásból jöhetne zöld program Vásárhelyre

A mai közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy úgynevezett Greenfield pályázatra nyújtson be jelentkezést a város, amelynek következtében energetikailag és szerkezetileg korszerűsödhetne a Polgármesteri Hivatal, megújulhatna az Andrássy úti homlokzatok többsége, de elektromos buszokból álló flotta is jöhetne a városba. De ezek mellett is vannak még ötletek és vállalások a cél elérése érdekében.

A program mentén direkt az Európai Unióhoz lehetne fordulni támogatási kérelemmel. Ez a program a város jövőbeli nagyívű terveit segítené elő abban, hogy a város teljesíteni tudja a 2020 júniusában vállalt 40%-os csökkentését a káros anyagok kibocsátásának, mondta Szabó János alpolgármester.

6 munkacsomagot terveznek. Ezeknek a része a Városháza energetikai és szerkezeti modernizálása, az Andrássy úti épületek teljes homlokzatának a megújítása, okos város projekt, teljes elektromos közlekedési flottát vennének, megfelelő infrastruktúra és töltőállomások kiépítésével. Zöld területeket, zöld parkolókat újítanának fel és létesítenének. Ezen kívül kiszélesítenék a Hódtermál projektet is.

A beruházás 29,7 millió euró, tehát majdnem 11 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon) lenne. 80%-ot előre utalna az Unió, a maradékot fél éven belül. Ez közvetlen uniós pénz lenne tehát, mondta. A támogatás nem egyedileg, Vásárhelyre szabott, hasonlót fejlesztési pénzt Porto, Bruges vagy Stockholm is kapott már, mondta Szabó János.

Az előterjesztést a közgyűlés 12 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta, hogy a város a pályázatot benyújtsa.

Greenfieldközgyűlészöld beruházás