Gémesi egyetért Lázárral, nincs szükség a megyék átnevezésére

Gémesi György a vármegye-kérdésben teljes mértékben egyetért Lázár Jánossal: a MÖSZ-elnök sem szavazná meg az átnevezést.

Ez csak egy pótcselekvés, nem visszafelé kellene menni – meghazudtolva a kampányszlogent –, hiszen sokkal fontosabb értékek is vannak, amelyeket érdemes lenne megtartani – fogalmazott az Egyenes Beszéd péntek esti adásában Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A műsorban beszélt arról is, sikerült „hasznos” és „normális” beszélgetéseket folytatni Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel egy Gödöllőn tartott konferencián. Gémesi úgy véli, az, hogy a miniszter megjelent a konferencián egy fontos lépés azok után, hogy az elmúlt időszakban egyre csak mélyült a szakadék a kormány és az önkormányzatok között. Végre volt egy párbeszéd – fogalmazott.

A MÖSZ elnöke az önkormányzatok rezsiköltségei kapcsán is tapasztalt némi elmozdulást a kormány részéről. A jövőben ugyanis az önkormányzatok várhatóan kikerülnek a rezsivédelem alól, Gémesi György elmondása szerint azonban elképzelhető, hogy az önkormányzatok számíthatnak majd némi kompenzációra. Az önkormányzatok most azt szeretnék elérni, hogy a július elsejei határidőt tolják ki decemberig.

Lázár János még 2011-ben a vármegyékről a következőket mondta: ,,nem jó történeti aspektusai vannak. (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot”. A sajtósa megerősítette, most, a parlamenti szavazáson sem fogja támogatni az átnevezéseket.

Gémesi GyörgyLázár JánosMagyar Önkormányzatok Szövetségemegyék