Gavodi István kapja az idén a Mátray Attila-díjat

Gavodi Istvánt (a képen a legutóbbi Roma Kulturális Napon) az idősebbek a HMSE focistájaként, mások bádogosként, de alighanem a legtöbben az Edénygyár művezetőjeként ismerték. A Csomiép Enter Kft-nél egy cigány fiatalokból álló bádogos brigádot hozott létre. A Mátray-díjat a jövő csütörtöki díszközgyűlésen veheti át.

Gavodi István, akit nem csak a vásárhelyi cigányság körében tartanak számon ismert és elismert emberként, hosszú évekre visszamenőleg személyes példájával, szakértelmével segítette és segíti ma is a roma családokat megélhetésükben, inspirálja azokat, akik ismerik.

Hódmezővásárhely szülötte, a cigány hagyományokat tartó és tisztelő családból származik. Édesapja négy, édesanyja hét elemit végzett. Család életében fontos szerepet játszott a munka megbecsülése. Édesanyja betanított munkásként, édesapja az egykori (ma is Cigány KTSZ néven emlegetett) Szeg-kovács KTSZ-nél, majd a HÓDGÉP-nél dolgozott, s a helyi bádogosmesterektől sajátította el a szakmáját, amelyből eltartotta családját. 

Belvárosi tanácsi házukban nevelkedett. Az általános iskola elvégzése után a szegedi Széchenyi István Gimnáziumban folytatta tanulmányait testnevelés tagozaton, hiszen hosszú évekig focizott. Előbb a HMSE-nél, majd a SZEOL korosztályos csapatában. Érettségi után az Alföld Porcelán Edénygyárban helyezkedett el, ahol beiskolázták, majd munka mellett elvégezte Budapesten az Építőanyagipari Technikumot. Későbbiekben művezetőként dolgozott. Emellett elsajátította a bádogos szakmát, amelynek alapjait édesapjától tanulta meg.

Művezetőként az Alföldi Porcelán Edénygyár Rt.-nél számos cigány származású vásárhelyit segített munkához, akik az általa vezetett üzemterületen dolgoztak. A munkafegyelmet és pontos munkavégzést mindenkitől megkövetelte. Toleráns személyiségének köszönhetően beosztottjai tisztelték és szerették, hiszen mindig  megoldotta az adódó konfliktusokat. Tapasztalatával, tudásával, személyes példájával motiválta, érzékenyítette, edukálta a munkaterületén dolgozókat.

A 2008-as gazdasági válság következményeként a Csomiép-Enter Kft-nél helyezkedett el. A cég megerősödésével, növekedésével megbízták, hogy alakítson egy olyan csoportot mely igény szerint végzi el a bádogos szakmunkákat, előkészítve, segítve a vidéken zajló munkafolyamatokat. Ekkor hozott létre egy cigány fiatalokból álló brigádot.

De mi is az a Mátray Attila-díj?

A vásárhelyi közgyűlés 2022 decemberében döntött arról, hogy Mátray Attila-díjat adományozhat olyan személyeknek, közösségeknek „akik a hódmezővásárhelyi cigányság társadalmi kizárása ellen, a diszkrimináció, stigmatizáltság és a rasszista közbeszéd megszüntetése, csökkentése, és a cigányság integrálása érdekében példamutató munkásságukkal értékelhető eredményt értek el.”

A díjat eddig Raffay Lajos bádogosmester, Ferkovics Menyhért, a Csomorkányi Szolgáltató és Foglalkoztató Szociális Szövetkezet alapítója, igazgatósági tagja vehette át.

bádogosmestercsomiép-enteredénygyárgavodi Istvánmátray-díj