Füsttel szúrja ki a vízmű, hol vannak a szabálytalan rákötések

A cél nem a büntetés, hanem, hogy rendben legyenek a csatornák.

Az Alföldvíz Zrt. füstgenerátoros csatorna ellenőrzést tart Hódmezővásárhelyen június 30-án, kedden a Jókai utca 1-től az Esze Tamás utcáig tartó szakaszon, valamint július 1-jén és 2-án az ipartelepen, a Csomorkányi és a Földeáki út közé eső szakaszon.

Nemrég megírtuk: nagyon sokan a szennyvízhálózatra csatlakoztatják rá az esővíz kifolyókat. Ez azért probléma, mert felhőszakadás esetén a rendszer nem győzi elvezetni a szokásosnak többszörösére növekedett mennyiséget, a szennyvíz ilyenkor a csőhálózaton át visszajuthat az ingatlanokba.

Az országszerte alkalmazott eljárás lényege, hogy egy úgynevezett füstgenerátorral az egészségre és az ingatlanra veszélytelen anyagból füstöt állítanak elő, így próbálják felderíteni az illegális csapadékbekötéseket. Ha ugyanis a szennyvízhálózatot szabályosan üzemeltetik, mivel az teljesen zárt, a füst sehol nem jelenhet meg. Ha viszont esővíz-csatornát kötöttek rá, a füst az udvari összefolyókon, az ereszcsatornában is látható lesz. Az elsődleges cél nem a büntetés, hanem az, hogy a tulajdonosok felszámolják az ilyen rákötéseket.

Fotó: kalohirek.hu
ALFÖLDVÍZcsatornafüstgenerátor