Friss felmérés: a falvakban sokkal erősebb a Fidesz

Budapesten jelentős az ellenzéki fölény (52:32), a megyeszékhelyek kategóriájában teljesen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok (34:34). A kis- és közepes városokban az Egységben Magyarországért listájának van némi előnye (40:35 százalék), a falvakban viszont a Fidesz–KDNP sokkal erősebb: 49 százalékon áll, míg ellenfele 23 százalékos – derül ki a Závecz Research legfrissebb, február elején készült felméréséből, melyet a Telex idézett.

A biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP idénre növelni tudta a támogatottságát és a korábbi 48 százalék után jelenleg 49 százalékon áll. Az ellenzék viszont a tavalyi 49-ről mostanra visszacsúszott 46 százalékra. Ebben az aktív körben a Mi Hazánknak 3 százaléka, a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van.

A kutatás szerint a 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, további 1,2 millióan valószínűsítik részvételüket, nagyjából 100 ezren pedig passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió támogatójából 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, míg 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek, további 100 ezren viszont nem feltételezik, hogy voksolnak.

A választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt a választáson, de egyelőre nem tudják, hogy kire adják a voksukat. 

Egységben MagyarországértFideszközvélemény-kutatásországgyűlési választás