Frenetikus hangulatban telt a Kalyi Jag Pont átadója

Megható beszédek, versek hangzottak el és szólt a frenetikus cigánymuzsika is a Kalyi Jag Pont csütörtöki átadóján. A Nyár utcai volt Táltos iskolában a Kalyi Jag Iskola még nem indulhatott el, de Kalyi Jag Pont igen, a közművelődést tűzték zászlajukra.

Aki a cigány embereket ismeri, az pontosan tudja, hogy a világon nincs jobb vendéglátó náluk. Sem éhesen, sem szomjasan nem marad az ember, ha – akár véletlenül is – betoppan egy cigány család házába. Mulatni pedig még a magyarok is az ő zenéjükre szoktak.

A Kalyi Jag Pont csütörtök délutáni átadóján olyan vendéglátásban volt része a résztvevőknek, amilyenben csak a cigány családoknál lehet az ember. Megadták a módját az ünneplésnek.

Varga Gusztáv, a Kalyi Jag vezetője elmondta, a Kalyi Jag Pont célja egymás megismerése, egy más megismerése. Hisz abban, hogy ha az emberek megismerik a cigány kultúrát, másként tekintenek majd rájuk. Bár iskolaként még nem kapták meg az idei tanévre a működési engedélyt, már így is több mint 100 milliós beruházással újították fel a Nyár utcai épületet, amelyben elindítják a Kalyi Jag Pontot, ahol kulturális, közművelődést segítő programokat szerveznek majd.

Ez az intézmény világítótorony, ami összeköt minket

– fogalmazott Varga Gusztáv ünnepi beszédében, amely során köszönetet mondott Hajnóci Majának, aki évek óta rengeteget dolgozik és küzd az iskoláért, valamint Kokovay Amarillának, a Kalyi Jag Pont vezetőjének, de valamennyi munkatársának, aki hozzátett a Kalyi Jag Pont elindulásához.

Varga Gusztáv elmesélte, hogy a Nyár utcai épületből több tíz kamionnyi szemetet szállítottak el, ez egyfajta lelki megtisztulás is. Bízik abban, hogy munkájuknak köszönhetően az előítéletek csökkennek, az elfogadás pedig nő.

Márki-Zay Péter polgármester is részt vett az ünnepségen, ahogyan Berényi Károly alpolgármester és Tóth István roma-referens is, de jelen voltak a frissen megalakuló Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és elnöke, Ferkovics Menyhért is.

Márki-Zay Péter polgármester köszöntő beszédében elmondta, sokszor szembesül azzal különböző területeken, hogy nincs terv, nincs koncepció. Nos, itt van terv. „Nekünk van egy tervünk, egy átfogó programot indítunk, Szent Ferencről neveztük el, ebben a tervben mindenkinek helye van” – fogalmazott. A nagyívű terv több irányban is elmozdul majd, lesz egy biztonságot megcélzó, de lesz egy szociális ága is, ahol a lehajló keresztényi szeretet szemléletét szeretnék majd meghonosítani.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek ne beleszülessenek a másodrangú életbe, hogy ne csak az orvosoknak és ügyvédeknek lehessen orvos vagy ügyvéd gyerekük. Hogy ne legyen egyértelmű az, hogy a közmunkások gyerekei csak közmunkások lehetnek”

– hangsúlyozta a polgármester.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy az állam nem tud gondoskodni a rászoruló gyerekekről. Az intézetben felnövő és onnan kikerülő gyerekek – akiknek többsége roma származású – mintegy 40 százaléka bűnöző, prostituált vagy hajléktalan lesz. A gyermekkereskedelem áldozatainak fele magyar. Sok tennivalónk van – mondta a polgármester. „Ezeken szeretnénk változtatni itt Vásárhelyen”.

A városvezető azt is elmondta, hogy nagy tisztelője Varga Gusztávnak, aki az általa alapított Bogdán László díj első díjazottja. A következő díjátadó decemberben lesz, erre amúgy várják a jelöléseket, hogy az kaphassa meg a díjat, aki a legtöbbet teszi a cigányságért.

„Még mindig előfordul, hogy valakit hátrányos megkülönböztetés ér a bőrszíne miatt, vagy akár fizikai atrocitás. Pedig ők gazdagabbak, nekik még egy kincs van a tulajdonukban, mert a magyar kultúra mellett a cigány kultúra is az övék. Erre büszkének kell lenniük”

– fogalmazott a polgármester, aki azt is kihangsúlyozta, hogy a Szent Ferenc programban mindenkinek helye van, ebben a programban összefog majd a civil szféra és a hatóságok, a nagy jótékonysági szervezetek és az önkormányzat.

Beszéde végén jelképesen átadta a Nyár utcai épület kulcsát, és azt kérte, „nyissa meg ez a kulcs a cigány lakosok szívét a Kalyi Jag tevékenységére, a vásárhelyi lakosok szívét pedig nyissa meg a cigány kultúra iránt”

Az ünnepi műsor során fellépett az Árendás két táncosa a Csürhe Banda kíséretében, de hallhattunk számos szép verset gyerekek előadásában. Fellépett a Pro Cultura és Nemzetiségért díjas, WOMEX-életműdíjas, idei Kossuth-díjas Lakatos Móni, férjével, Rostás Mihály „Mazsi”-val és két gyermekével, zenélt a Kalyi Jag és Lejla is.

A rendezvény fotó- és rajzkiállításnak is helyt adott.

Az ünnepség egy bőséges állófogadással zárult, ahogy az már csak a cigány családoknál szokás, senkit nem engedtek el éhesen.

Hódmezővásárhelykalyi jag iskolaKalyi Jag PontMárki-Zay PétermegnyitóVarga Gusztávvásárhelyi hírek