Fotókiállítás nyílt a hétköznapi roma hősökről – videóval

Szombaton délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban száznál is több – zömében roma – érdeklődő előtt nyílt meg a cigány családok hétköznapjait bemutató tárlat, s rendeztek színes kulturális műsort.

A tablókra a mindennapokat, a családi eseményeket, esküvőket, nyaralást, összejöveteleket vagy az egyéni sorsfordulókat megörökítő fotók vagy éppen zsánerképeket adtak be a romák, s a fotókiállítást nézők örömmel pillantották meg az ismerős arcokat, idézték fel a fényképek segítségével az örökkévalóságnak megörökített pillanatokat.

– Ebben az országban valamennyi állampolgár itthon van. A mai nap azért fontos mindenki számára, mert egy olyan múltat jelenít meg, amely nélkül nincs jövőnk. Óriási lépés minden egyes kulturális tett, mely megőrzi és tovább építi a roma indentitástudatot, felépíti újra azt a gondolkodást a gyerekekben, hogy az, hogy én roma vagyok, nem szégyen, az, hogy cigánynak neveznek az sem szégyen – emelte ki köszöntőjében Varga Gusztáv, a Kaly Jag Egyesület alapítója.

Varga Gusztáv

Márki-Zay Péter polgármester szerint a cigányság támogatásában az a legfontosabb, hogy a cigányság legyen mindig büszke a saját kultúrájára, hiszen egy alapvető és létfontosságú építő eleme Magyarország lakosságának, a teljes magyar nemzetnek. – Úgy tud egyszerre magyar lenni, hogy a cigányságát is megőrzi. Ez a kettős identitás többlet.

Hallgassa meg Márki-Zay Péter hétgyermekes hasonlatát:

Rácz Béla, az 1Magyarország kezdeményezés társalapítója pedig elárulta, hogy a népszámlálás az apropója a kiállításnak, céljuk, hogy minél több roma vallja magát romának.

Ezért tartja fontosnak a romaság vállalását Rácz Béla:

Rácz Béla

A kiállítást Hajnóczy Maja és Búza Károly, az 1Magyarország kezdeményezés alapító tagja nyitották meg, majd roma fiatalok szavalták roma költők verseit.

A színes kulturális műsorban Ádus Peti zenekara és a szegedi Kucu banda zenélt. A résztvevők roma ételeket is kóstolhattak.

BFMKfotókiállításhősöknépszámlálásroma