Forbes: betarthatóak gazdaságilag a miniszterelnök kampányígéretei?

Egy hosszabb cikket közölt a Forbes magazin online kiadása arról, hogy miből finanszírozná Orbán Viktor miniszterelnök a most belengetett támogatásokat. Azt a kérdést tették fel, üres kampányígéretekről van-e szó, vagy reális vállalásokról.

Az írás annak a kapcsán született, hogy a pénteki, Kossuth Rádióban megtett szokásos interjúja kapcsán új családtámogatási elemekről beszélt. Az lap megjegyzi és egyben azt is kérdezi, hogy a lassacskán elszabaduló államháztartási és költségvetési hiány mellett nem ártana tudni, hogy mégis miből tervezi finanszírozni ígéreteit a kormány, ha egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a választások után egy kicsit igazítani kell a fiskális nadrágszíjon.

A válaszuk az hogy a szektorális adók, kevesebb beruházás, a még kérdőjelesen beérkező EU-s forrásokra támaszkodás lehet a megoldás, ha az ígéreteit meg akarja tartani a kormány. De az is lehet, írják, hogy a „választások után” ablakát tágabban értelmezik, mint amire mindenki gondol: később, ismét választás előtti kampányköltésként érkezhetnek az új támogatások, rövid távon pedig jöhet a várható fiskális szigor.

Egyelőre azonban, jegyzik meg a Forbes által megkérdezett szakértők is, semmit sem tudni az új családtámogatási elemekről. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője például azon a véleményen van, hogy a bölcsődei fejlesztésre biztosan költenek, de a támogatások formáját egyelőre még nem ismerjük. Ez lehet ismét kedvezményes hitelprogram, vagy az szja-ból leírható adókedvezmény növekedhet.

A Forbes emlékeztet arra is, hogy ezeket az új támogatási elemeket nehéz lesz beszuszakolni a már így is hiányos, a tavalyi évben több mint 5 ezer milliárd forintra rúgó összköltségvetési deficitbe. Az államnak a választások után rá kell kapcsolnia a fiskális szigorra, akárki is nyeri azt.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője azt nyilatkozta, hogy a bejelentett támogatások teljesen üres csekként értelmezhetőek jelenleg. Nem tudni, hogy pontosan mit takar az ígéret, innentől kezdve beárazni sem lehet. Bármilyen támogatás érkezhet több milliárd forinttól több száz milliárdig, mondta. A lap bemutat egy táblázatot is, amely azt mutatja, melyik támogatás mekkora kiadás a költségvetésnek.

Virovácz azt is elmondta, hogy nem játszhatja az állam, hogy az ilyen, előre megszellőztetett programokhoz igazítja a költségvetést, a források pedig nem végtelenek, nagyon meg kell fontolni bármilyen költségvetési intézkedést, ami rontó hatásként jelentkezik.

A cikkben még írnak arról, hogy az EU-s pénzek adhatnak nagyobb mozgásteret, ám nem valószínű, hogy idén új támogatás jönne. Hozzáteszik azonban, hogy várhatóan még az EU-s pénzek beérkezése mellett sem valószínű forgatókönyv, hogy az állam egyből a választások után vesse bele magát az eddigi támogatási rendszer kiegészítésébe. Az új családtámogatási elemek akár több évvel későbbre is tolódhatnak, a következő kormányzati ciklus 2023-ig óvatosan költhet. A 2026-os választások előttre pedig valószínű, hogy újabb kampányköltések érkezhetnek.

Lehetőség van még új adók kivetésére. A szakértők abban egyetértenek, hogy az új adók kivetésénél fontos, hogy politikailag eladható és gazdaságilag is megmagyarázható legyen.

családtámogatásgazdaság