Fontos pályázati határidők közelednek – Civil szervezetek ismerkedtek Csongrád-Csanád megye szerte

Civil szervezetek közös bemutatkozását kezdeményezte, ezúttal Szegeden, a Kormányhivatal épületében a Csongrád-Csanád Megyei Civil Központ szervezésében. A járványhelyzet miatt ezúttal kevesebben voltak a csütörtöki eseményen, de kapcsolatok már köttettek. A legfontosabb, civil szervezetek számára kiírt hazai pályázat beadási határideje hamarosan lezárul, erre érdemes a hódmezővásárhelyi szervezeteknek is odafigyelni.

Az eseményen Pusztayné Tóth Gabriella, a Csongrád-Csanád Megyei Civil Központ Irodavezetője a Hódpressnek elmondta, október 12. napjától elérhetőek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021. évi összevont, valamint a 2020. évi normatív pályázatai a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerben (NIR). A 2020. évi normatív, valamint a 2021. évi NEA pályázatokat már a NIR-ben szükséges rögzíteni.

Hozzátette, a NEA 2021. évi összevont pályázataival elnyerhető maximális összeg csak működési költségek esetén 3.000.000 Ft, vegyes (működési és szakmai) pályázat esetében kollégiumonként eltérő összegű 3.900.000 Ft-4.000.000 Ft.

Minden egyesületnek és alapítványnak, aki pályázatot kíván benyújtani (és még nem rendelkezik NIR regisztrációval), először regisztrálnia kell a NIR-ben. A regisztrációt ide kattintva végezhetik el.

Fontos kiemelni, híta fel rá az irodavezető a figyelmet, hogy a regisztráció ideje alatt nincs lehetőség az adatok mentésére, így a regisztrációt csak akkor kezdjék el, ha biztosítani tudják valamennyi kötelező mező kitöltését. Könnyebbség, hogy a regisztráció során kitöltött adatokat a pályázati adatlapok kitöltésekor már nem kell újra megadniuk.

A NEA keretében nem csak összevont és normatív pályázati lehetőségek állnak fenn. Az úgynevezett „Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2021.” című pályázati kiírás november 12-én, tehát most csütörtökön 8 órakor nyílik meg, és egészen december 11-én 12 óráig lehet benyújtani a pályázatokat. Ezeknek a pályázatoknak az is a lényege, hogy az érintett civil szervezetek, ahogy az a pályázat nevében is szerepel, egyszerűsített módban nyújthatják be a pályázatokat, amik ha megfelelnek minimális formai és tartalmi követelményeknek, a források kimerüléséig automatikusan nyernek, maximum 300.000 Ft értékben. Ez egy kisebb civil szervezet életében fontos lehet, 1-1 kisebb projekt, rendezvény megtartására.

A NEA pályázatok felhívását az érintett szervezetek itt és itt érhetik el, érdemes figyelmesen elolvasni, nem csupán a pályázati feltételeket, hanem azt is, hogy milyen feltételei vannak a pályázásnak.

A megyében új, de a tervek szerint állandó jellegű civil sajtóreggelik deklarált célja egyrészt a pályázati tájékoztatók, másrészt a civil kapcsolatok erősítése, valamint a szervezetek bemutatása. Ezen az eseményen jelen volt az Alapítvány az Alteros gyerekekért, a Szó-Tér Egyesület, a Fatima Ház Alapítvány, a nagymágocsi székhelyű, tevékenységében Nagymágocs, Derekegyház, Pusztamérges, Szegvár, Székkutas illetékességű Puszta Ötös Térségfejlesztő Egyesület, valamint meghívott előadóként Vajda Árpád, az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft. Csongrád-Csanád megyei ifjúságszakmai mentora mutatta be az Alap civil szervezetek számára fontos szolgáltatásait.

A járványhelyzet miatt is a csütörtöki találkozó volt az idei utolsó személyes találkozási lehetőség. Ahogy Pusztayné Tóth Gabriella a Hódpress kérdésére elmondta, véleménye szerint a rendezvény elérte célját, a bemutatkozások után jó hangulatú, kötetlen beszélgetést folytattak a felek egymással. Ötletek és elérhetőségek cseréltek gazdát, és mindenképpen folytatják, olyannyira, hogy a jövőben mindenképpen terveznek hódmezővásárhelyi találkozókat is, és a helyi civil szervezetekkel is erős már az együttműködésük, amit szeretnének még szorosabbra fűzni és bővíteni is. További információkért és elérhetőségekért érdemes ellátogatni a Csongrád-Csanád Megyei Civil Központ oldalára.

civilcivil szervezetCsongrád-Csanád Megyei Civil KözpontPusztayné Tóth GabriellaVajda Árpád